Brioche zajączki

Brioche zajączki
10/10 - (1 vote)

Bardzo fajna propozycja za stół wielkanocny, ale oczywiście nie tylko.

Zajączki z ciasta na brioche są bardzo proste do przygotowania.

Z ciastem z tego przepisu bardzo dobrze się pracuje.

Te zajączkowe bułeczki świetnie nada się do wspólnego przygotowania z dziećmi.

Do tego sami przyznacie, że prezentują się bardzo ładnie.

Jeżeli chcecie mieć wytrawne bułeczki dajcie 15 gram cukru, a jeśli wolicie słodsze dajcie 30 gram.

  • 350 gram mąki
  • 140 ml mleka
  • 12 gram świeżych drożdży
  • żółtka jaj
  • 15 – 30 gram cukru
  • 80 gram masła
  • ½ łyżeczki soli 

dodatkowo :

  • jajko
  • mleko

brioche zajączki

 

Do miski wlać mleko, dodać drożdże, żółtka i miękkie masło.

Dosypać mąkę wymieszaną z cukrem i solą.

Wyrobić gładkie ciasto. Można to zrobić ręcznie lub używając robota.

Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części.

Z każdej części oderwać mały kawałek ciasta i uformować z niego kulkę.

Pozostałe duże kawałki ciasta zrolować w długie wałki, szersze w środkowej części.

brioche zajączki

 

Każdy wałek w połowie złożyć, przekładając jeden koniec przez drugi, tak aby powstało kółko z dwoma długimi uszami. Tak powstanie brzuszek zajączka.

brioche zajączki

Następnie uszy ponownie przełożyć, tak by postało drugie mniejsze koło z uszami. To będzie głowa i uszy zająca.

brioche zajączki

Na koniec trzeba dokleić do dolnej części zajączka, najlepiej lekko mocząc z jednej strony przygotowaną wcześniej kulkę ciasta. To będzie ogonek.

Ja jeden ogonek ponacinałam na próbę nożyczkami. Widać to na zdjęciach, więc jeżeli wolicie tak bardziej puchaty ogonek to też tak zróbcie.

brioche zajączki

Tak przygotowane zajączki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.

Porcja zajączków idealnie mieści się na standardowej blaszce z piekarnika.

Przykryć ścierką i odstawić na 3o minut, żeby podrosły.

Jeżeli pieczecie jedną blachę nagrzejcie piekarnik do 180ºC.

Jeżeli zrobicie zajączki z większej ilości ciasta i będziecie mieli więcej blach nagrzejcie piekarnik z termoobiegiem do 170ºC.

Wyrośnięte zajączki posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobina mleka lub wody.

Piec około 20 minut aż się ładnie zrumienią.

brioche zajączki

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here