Dzisiaj 14 października, obchodzimy więc Światowy Dzień Chleba 2024.
Z tej okazji już po raz kolejny dołączam do ogromnej rzeszy blogerów świętujących ten dzień pod przewodnictwem ZORRY, która organizuje dla nas to wydarzenie.
Postanowiłam świętować ten dzień niesamowitym wypiekiem.
Idealnie słonecznym , co jest dodatkowym atutem przy panującej u nas deszczowej aurze.
Zapraszam was na briche z dodatkiem puree z dyni.
Dynia nadaje brioszce nie tylko ładny żółty kolor, ale też sprawia, że długo zachowuje świeżość.
Polecam ten rodzaj pieczywa, bo można go jeść na świeżo, z różnymi dodatakami albo z samym masłem.
Pyszne są też tosty briszkowe, a jej kromki mogą będą świetną bazą do bostocków.
350 gmąki pszennej typ 450 lub 500
½ szkl ( 150 g ) puree z dyni
¼ szkl ( 50 g ) brązowego cukru
2 duże jajka
113 g miękkiego masła
9 g świeżych drożdży
2 łyżki ( 30 g ) mleka
½ łyżeczki drobnej soli morskiej
Do misy miksera włożyć puree z dyni, drożdże i wymieszać.
Dodać mleko, cukier i jajka, ponownie wymieszać.
Wsypać mąkę z solą i zacząć wyrabianie ciast przy użyciu haka.
Zaczynamy od nieskich obrotów, kiedy ciasto się połączy zwiększamy je.
Gdy ciasto zacznie przypominać kulę, porcjami dodajemy masło.
Po dodaniu całego masła wyrabiać ciasto jeszcze przez 10 – 15 minut. Ciasto powinno być jednolite i błyszczące. Jeżeli będzie to konieczne, wyrabiajcie ciasto dłużej.
Wyrobione ciasto zdjąć z haka, włożyć do miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Nie podaję czasu, bo wszystko zależy od temperatury w której ciasto będzie wyrastalo. Może to zając godzinę lub 2. Ważne żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Formę 30 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W czasie formowania, możecie podsypywać blat i ciasto mąką, ale starajcie się nie przesadzic z jej ilością.
Ciasto podzielic na 4 równe części.
Każdą część uformować w kulę.
Rozwałkować każdy kawałek na długi owal.
Ciasto zrolować.
Zrolowane porcje ciasta układać w formie.
Formę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto urośnie do krawędzi formy, posmarować je śmietaną kremówką lub jajkiem rozmąconym z odrobina mleka lub wody.
Piec w 175°C przez 30 – 35 minut.
Pięć minut po wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy.
Studzić na kratce.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Rewelacja. Prawie wszystko od razu pożarte,dobrze że podwójne zrobiłam.
Piekne! Dziękuje za opinię i zdjęcie!
Nie mogłam się powstrzymać i upiekłam znowu
I’ve never tried adding pumpkin to brioche. I’m going to do!
I’m participating in the wbd for the 11th time.
Wspaniały chleb, taki puszysty i miękki!
Wilma
Adoro la zucca, meravigliosa brioche!!!
Ten kolor i ten puch! Uwielbiam to. Dziękuję za udział w Światowym Dniu Chleba!
Dziękuję! to fantastyczne, że mogę kolejny juz raz dołączyc do tej wspaniałej akcji!
Hipnotyzuje kolorem. I to puchate wnętrze!
Dziękuję, też uważam, że ten kolor jest super. I puchatość tez jest super.