Proste ciasto ze śliwkami
Na targu pierwszy raz w tym roku zobaczyłam śliwki i oczywiste było, że muszę je kupić.
Niestety w domu okazało się, że za wyglądem nie idzie super smak, a śliwki są po prostu kwaśne.
Nie było więc wyjścia, trzeba było upiec ciasto ze śliwkami!
Tym razem to ciasto ucierane. Do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera, chociaż oczywiście może on ułatwić pracę.
- 2 szkl ( 320 g ) mąki pszennej tortowej
- 200 g masła
- 3/4 szkl ( 160 g ) cukru
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- śliwki
- cukier puder do posypania
Masło rozpuścić i przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem do białości.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać ją do jajek porcjami na przemian z masłem mieszając.
Dużą formę ( u mnie 32 x 23 cm ) wykłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
Śliwki umyć i osuszyć.
Owoce przeciąć na pół i wyjąć z nich pestkę.
Połówki śliwek ułożyć na cieście skórką do dołu, tak żeby owoce zachodziły lekko na siebie.
Piec w 180°C przez ok. 50 minut. Ciasto wystające spomiędzy śliwek powinno się zezłocić.
Po wystudzeniu można ciasto posypać cukrem puderem.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Uwielbiam takie ciasta. Pieknie wyszlo :)
Najprostrze przepisy sprawdzają się idealnie! Ciasto z owocami strzał w 10 do popołudniowej kawy :)
z wielką przyjemnością bym zjadła kawałek;)