Żytni chleb na winogronowej wodzie drożdżowej

Dzisiaj juz po raz 14 świętujemy Światowy Dzień Chleba , który organizuje Zorra. W ramach tego dnia wszyscy piekarze z całego świata są zaproszeni do pieczenia.
Z przyjemnością dołączam po raz kolejny tym razem z moim żytnim chlebem na winogronowej wodzie drożdżowej, którą poznałam dzięki wspólnemu wypiekaniu w piekarni Amber, a bułki które wtedy były pieczone pochodziły właśnie z bloga Zorry.
Już przy pieczeniu tamtych bułek zakochałam się w winogronowej wodzie drożdżowej i obiecałam sobie trochę z nią popracować. Tak właśnie powstał ten chleb.
winogronowa woda drożdżowa :
50 g winogron przekrojonych na połowę
10 g miodu
200 g wody
zaczyn :
150 g winogronowej wody drożdżowej
150 g mąki żytniej typ 720
ciasto właściwe :
380 g mąki żytniej typ 720
220 ml wody
1 łyżeczka soli
opcjonalnie ziarna ( u mnie dynia i siemie lniane po garści )
olej i otręby do formy
Zaczynamy 3 – 4 dni wcześniej od przygotowania wody drożdżowej. Mieszamy wszystkie składniki w butelce plastikowe, ja wykorzystuje do tego kubka z zakrętka i odstawiamy. Codziennie otwieramy naczynie, żeby odgazować wodę. Po 2 – 3 dniach woda powinna widocznie się spienić, a w butelce zbierze się spora ilość gazu.
Kiedy woda będzie gotowa, wieczorem przed dniem pieczenia robimy zaczyn. Mieszamy winogronową wodę drożdżową z mąką, przykrywamy i zostawiamy na 10 – 12 godzin.
Rano do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszysko ze sobą, do połączenia. Nie należy ciasta wyrabiać długo.
Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy otrębami. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość i może to trwać od 2 do 6 godzin.
Po tym czasie wstawiamy formę z chlebem do zimnego piekarnika nastawionego na 230°C, po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 210°C i pieczemy kolejne 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posmarować chleb wodą.
Studzić na kratce.
Smacznego :)
Świetny pomysł na użycie winogronowej wody drożdżowej do tego chleba. Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba.