Chrupiące bułeczki z masłem czosnkowym
Po dłuzszej przerwie z przyjemnoscią znowu dołaczyłam do Piekarni Amber.
W maju wraz z innymi blogerami piekliśmy chrupiace bułeczki z masłem z bloga Natasha’s Baking.
U mnie z małymi zmianami, bo zamiast zwykłego masła dałam do środka masło czosnkowe i pominęłam sól na wierzchu.
Te bułeczki sa pyszne, więc musicie je upiec. Ja piekłam z podwójnej porcji ciasta, a i tak zniknęły jeszcze ciepłe!
- 200 g mąki chlebowej
50 g mąki tortowej
17 g odtłuszczonego mleka w proszku
155 g wody
5 g soli kuchennej
20 g cukru
3 g suchych drożdży instant
10 g niesolonego masła
dodatkowo:
- 70 g zimnego masła czosnkowego
Wszystkie składniki ciasta umiescić w misce miksera. Wyrabiać 5 minut na wolnych obrotach i 5 minut na wyższych.
Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrosnięcia na około godzine do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 części po ok 65 g każda.
Z każdego kawałka ciasta uformować kulę. Przykryć je ścierka i dać ciastu odpocząć 15 minut.
Po tym czasie kazda bułke uformować w kształt kropli. Chociaż przyznam, że ja w jednej partii ciasta pominęłam ten krok i mam wrażenie, że wiele to nie zmieniło.
Ponownie przykryć ciasto i zostawic je na 15 minut.
Każdy kawałek ciasta rozwałkować wzdłuż, tak żeby powstał długi, chudy placek.
Zimne masło czosnkowe podzielic na 7 części.
Na szerszym końcu położyć kawałek masła i zacząć zawijać ciasto w rulon.
W okolicach masła zakleić boki ciasta, tak, żeby nie wypływało z bułki podczas pieczenia.
Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na 40 minut do godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 260ºC.
Bułki spryskać dwukrotnie wodą.
Piec 14 – 18 minut do zrumienienia.
Studzić na kratce.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Bułeczki na blogach:
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Świetny pomysł na środek. Dziękuję za wspólne majowe wypiekanie :)
Równiez dziękuję.
Smakowicie wypieczone i wyglądają na niesamowicie puszyste. Następnym razem też dodam masełko czosnkowe. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
Dziękuje i polecam, masełko czosnkowe bardzo tu pasuje.
Wspaniałe! I ten super pomysł z masłem czosnkowym. Twoje bułeczki są w wersji de lux. Witaj na nowo w naszej Piekarni.
Wspaniale było wrócic i piec z wami!