Kruche ciasteczka z jabłkiem
Przepraszając za długą przerwę,wracam do was z przepisem na proste ciastka z jabłkiem.
Nie trzeba być mistrzem wypieków, żeby je zrobić, a są bardzo dobre.
Ponieważ jabłka są u nas dostępne prze cały rok, zawsze możecie się cieszyć ich smakiem.
Mam nadzieję, że i wam posmakują.
- 4 szkl mąki
- 200 g masłą
- 5 dag drożdży
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szkl mleka
dodatkowo :
- jabłaka
- cukier puder
- ew. cynamom
Drożdże rozpuścić z cukrem w letnim mleku i odstawić do wyrośnięcia.
Do mąki dodać masło i dokładnie posiekać.
Dodać 3 jajka i żółtko roztrzepane z cukrem waniliowym.
Dodać wyrośnięte drożdże i całość szybko wyrobić.
Ciasto podzielić na 5 części. Z każdej części zrobić 8 kulek i rozwałkować je.
Jabłaka obrać i w zależności odwielkości podzielić na ćwiartki lub ósemki. Można je oprószyć cynamonem.
Na każdy kawałek ciasta kłaść jabłko i zalepiać je. Posmarować pozostałym białkiem jajka.
Piec w 180 º C przez ok.25minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Jakie urocze :)
przepyszne maleństwa ! <3
Urocze – widać, że domowe <3
Takie ciasteczka to niebo w gębie :)
Bardzo sympatycznie i apetycznie wyglądają. Przepis jak najbardziej do wypróbowania :)
Super ciasteczka! Bardzo podobają mi się te pęknięcia, niczym skarb w skorupce :) Na pewno wypróbuję, bo sezon jabłkowy tuż- tuż :)
Robię podobne ciasteczka – nazywam je buźki :) Twoje też na pewno smakują rewelacyjnie :)
Pycha