Lazania z mięsem mielonym
Danie idealne. Nie wymaga specjalnych nakładów pracy. Można je wcześniej przygotować i później tylko podgrzać. Ładnie się prezentuje i smakuje prawie każdemu kto je mięso.
- 1 op ( 500 g ) płatów lazani
sos mięsny :
- 1 kg mielonego mięsa ( u mnie łopatka )
- 2 cebule
- 1 duża marchewka
- 0,5 szkl czerwonego wina
- puszka pomidorów
- bazylia, oregano sól
- olej do smażenia
beszamel
- 0,5 litra mleka
- 3 łyżki maki
- 5 łyżek oleju
- 2 żółtka
- gałka muszkatołowa
- sól
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać starta na dużych oczkach marchewkę i mięso, wymieszać i przesmażyć.
Dodać pomidory, wino i wodę. Ja po prostu nalewam wodę do puszki, jest to odpowiednia ilość, a dodatkowo udaje się wypłukać resztki. Całość dusić na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Mleko wyjąć z lodówki. W garnku rozgrzać olej. Zestawić z ognia, dodać mąkę, wymieszać i powoli dolewać mleko, cały czas mieszając. Dodać żółtka i gałkę, wymieszać i całość podgrzać nie przerywając mieszania do chwili aż całość zgęstnieje.
Naczynie do zapiekania lekko wysmarować olejem. Układać warstwami makaron i sos mięsny, tak żeby dolną i górną warstwę stanowiły płaty lazanii. Na wierzch wyłożyć sos beszamelowy.
Ja używam surowych płatów, nie obgotowuję ich wcześniej. Nie ma takiej potrzeby. Ważne jest też, żeby przy kupowaniu zwrócić uwagę na to z czego zrobiono makaron, powinien być wyprodukowany z pszenicy durum.
Piec w 180ºC przez godzinę.
Smacznego :)
Trafiłaś w sam środek moich kubków smakowych…mniam :)
Miło mi :)
Bardzo lubię :) Idealne danie na obiad.
Myślę tak samo :)
mniam, mniam! Baaaardzo lubię, oj bardzo :)
Jest nas dużo :)
Lubię bardzo.
:)
Chodzi za mną taka lazania, oj pysznie wygląda;)
Za mną chodziła od jakiegoś czasu :)
Bardzo lubię lazanię :) Jest pyszna :)
Też bardzo lubię :)
Ja lubię :)
Danie na każdą porę!
Bardzo lubię i dawno jej u nas nie było.
Zanim zrobię, podelektuję się Twoją.
U mnie też dawno nie było, dlatego zrobiłam :)
Mmm lazania klasyka smaku :) Pięknie Ci wyszła :)
Dziękuję :)
Lazania to ulubione danie mojego syna :-)
musi być pyszne :)
jest :)