Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy
9.2/10 - (30 votes)

0Zbliża się Wielkanoc. Czas więc na pomyśleć o świątecznych wypiekach.

A jak wielkanocne wypieki to mazurek.

Tym razem zapraszam na mazurek chałwowy.

Zabierając się za pieczenie, miałam obawy czy nie będzie za słodki, czego jak wiecie nie lubię. Okazało się jednak, że niepotrzebnie się bałam, mazurek chałwowy wyszedł pyszny. I nawet ja,która za chałwą nie przepadam nie mogłam się mu oprzeć.

Mój mazurek jest udekorowany słupkami migdałów, jajkami czekoladowymi w kolorowej skorupce i motylkami z papieru waflowego.

spód :

  • 1 szkl ( 175 g ) mąki krupczatki
  • 1 czubata łyżka ( 25 g ) cukru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

masa chałwowa :

  • 140 g chałwy
  • 80 g białej czekolady
  • 0,5 szkl ( 125 ml ) śmietany kremówki

dodatkowo :

  • ulubiony kwaskowy dżem lub powidła (np. czarna porzeczka, maliny)
  • ozdoby

Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać je na jak najmniejsze częśći, mieszając przy okazji z mąką.
Dodać żółtko i śmietanę i szybko zagnieść.
Uformować z ciasta kule, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować tak by powstał placek wielkości i kształtu naszej formy. Ja użyłam prostokątnej blaszki do tart 34 x 13 cm z wyjmowanym dnem.
Formę wyłożoną ciastem schłodzić przez co najmniej godzinę, aż ciasto stwardnieje.
Spód nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Dla pewności można obciążyć czymś ciasto, ale jeżeli będzie dobrze schłodzone,nie jest to konieczne.
Piec ok.25 minut do lekkiego zarumienienia. Wystudzić.
mazurek chałwowy

Ciasto posmarować cienką warstwą ulubionego dżemu lub powideł.  

W niedużym garnku podgrzać śmietanę, musi być gorąca, ale nie wolno jej zagotować. Dodać połamaną czekoladę i pokruszoną chałwę, najlepiej na jak najmniejsze części. Wymieszać wszystko do rozpuszczenia.

Moja chałwa miała migdały, stąd widać je w mazurku.

Kiedy masa lekko przestygnie wylać ją na ciasto.  

Na końcu udekorować mazurek według uznania.

mazurek chałwowy

Mazurek z formy wyjąć przed podaniem. Moim zdaniem tak łatwiej go przechowywać i ustrzec przed zniszczeniem.

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 



4 thoughts on “Mazurek chałwowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here