Mazurek chałwowy
0Zbliża się Wielkanoc. Czas więc na pomyśleć o świątecznych wypiekach.
A jak wielkanocne wypieki to mazurek.
Tym razem zapraszam na mazurek chałwowy.
Zabierając się za pieczenie, miałam obawy czy nie będzie za słodki, czego jak wiecie nie lubię. Okazało się jednak, że niepotrzebnie się bałam, mazurek chałwowy wyszedł pyszny. I nawet ja,która za chałwą nie przepadam nie mogłam się mu oprzeć.
Mój mazurek jest udekorowany słupkami migdałów, jajkami czekoladowymi w kolorowej skorupce i motylkami z papieru waflowego.
spód :
- 1 szkl ( 175 g ) mąki krupczatki
- 1 czubata łyżka ( 25 g ) cukru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
masa chałwowa :
- 140 g chałwy
- 80 g białej czekolady
- 0,5 szkl ( 125 ml ) śmietany kremówki
dodatkowo :
- ulubiony kwaskowy dżem lub powidła (np. czarna porzeczka, maliny)
- ozdoby
Ciasto posmarować cienką warstwą ulubionego dżemu lub powideł.
W niedużym garnku podgrzać śmietanę, musi być gorąca, ale nie wolno jej zagotować. Dodać połamaną czekoladę i pokruszoną chałwę, najlepiej na jak najmniejsze części. Wymieszać wszystko do rozpuszczenia.
Moja chałwa miała migdały, stąd widać je w mazurku.
Kiedy masa lekko przestygnie wylać ją na ciasto.
Na końcu udekorować mazurek według uznania.
Mazurek z formy wyjąć przed podaniem. Moim zdaniem tak łatwiej go przechowywać i ustrzec przed zniszczeniem.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Jaki piękny. Zrobię go, ale nie wiem czy będzie taki ładny jak ten na zdjęciach.
Oczywiście, że będzie ładny! Może nawet jeszcze ładniejszy od mojego.
W tamtym roku robiłam i w tym też planuje, pyszne, POLECAM!
Bardzo ciekawy przepis. Czekam na więcej i oby tak dalej :)