Szare kluski

Szare kluski
9.1/10 - (15 votes)

Znacie ? Lubicie? Robicie ?

Ja przyznam, ze nie często.

Ale jak już zrobię to mogę zjeść ich dużo.

Dla mnie są pyszne.

A do tego nie drogie i łatwe w przygotowaniu.

  • 1 kg ziemniaków
  • 1½ szkl ( 180 g ) mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

szare kluski ziemniaczane

Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub zmiksować w malakserze.

Dodać do nich jajko, mąkę i wszystko wymieszać. Można też dodać sól.

Ja jednak gotuję kluski w mocno posolonej wodzie i nie dodaję soli do masy.

Porcje ciasta kłaść na desce i zsuwać porcjami do garnka na gotującą osoloną wodą.

Kiedy wypłyną gotować je jeszcze 2 – 3 minuty w zależności od wielkości.

Wyciągać łyżką cedzakowa i podawać tak jak lubicie najbardziej.

U mnie ze smażoną cebulą, boczkiem i twarogiem.

szare kluski ziemniaczane

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



17 thoughts on “Szare kluski”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here