Tartaletki ze śliwkami
Nie lubię tego, że robi się coraz zimniej.
Nie lubie tego, że dzień jest coraz krótszy.
Na szczęście na osłodę tych ponurych dni są śliwki.
Jesień lubię właśnie za nie.
Małe i duże, kwaśne i słodkie.
Dzisiaj proponuję wam deser, który będzie kwintesencją jesiennego klimatu.
Zapraszam na tartaletki ze śliwkami!
kruche ciasto :
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
masa migdałowa :
- 150 g śmietany kremówki
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g mielonych migdałów
dodatkowo :
- ok. 1 kg śliwek węgierek
- masło do smarowania foremek
Do miski wsypać mąkę i cukier, wymieszać.
Dodać masło, pokroić je na mniejsze kawałki.
Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryc ją szczelnie lub owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
Foremki wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Ja podzieliłam ciasto na 10 części, z każdego zrobiłam kulę i rozwałkowałam. Wylepić formy.
Śliwki umyć, przeciąć na pół i wyjąć pestki.
Ułożyć na cieście.
Wszyskie składniki masy migdałowej zmiksować i wylać na tartaletki.
Piec w 180ºC przez 45 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Trochę zabawy z nimi jest, Ale wart, bo smakują wybornie.
Pyszności ! Nic dodać nic ująć :)
jaaaj.. cóż za pyszności!
tarlaterki wyglądają cudownie <3 z wielką chęcią poczęstowałabym się jedną.. <3
To ja mówię WOW! i serdecznie pozdrawiam :)
Tarteletki pysznie wyglądają :) Połączenie migdałów i śliwek bardzo lubimy, częstujemy się wirtualnie, pozdrawiamy serdecznie MiP
Musiało pięknie pachnieć, takie ciasta najlepsze na jesienne wieczory :-)
Nie można im się oprzeć :)
:)
pierwsze skojarzenie gdy zobaczyłam zdjęcie – tygryski:)
Fajne skojarzrnie :)
Chociaż śliwki rekompensują to, że ciepło zanika, dni tez jakby krótsze… porywam taką porcję i znikam:)
tak, mamy chpciaż śliwki na pociechę :)
Piękne!
ŚLiwki rządzą.
Zdecydowanie, właśnie przytargałamz targu 3 kilogramy :)
Smaczne ,porywam dwie porcje.
Częstuj się :)
Ja w tym sezonie wprost „oszalałam” na punkcie śliwek , pikę ciasto za ciastem. A twoje tartaletki wyglądają obłędnie :) przepis zapisany…
Ja od dawna kocham śliwki, mogę jeść pod wieloma postaciami. A ciasta ze śliwkami to te najlepsze :)
Ale fajne. Pysznie wyglądają :-)