Wyjątkowe pierożki curry czyli spiral curry puffs – foto instrukcja
Jak tylko zobaczyłam zdjęcia spiral curry puffs wiedziałam,że muszę je zrobić.
Znalazłam dokładne instrukcje jak przygotować ciasto i wzięłam się do roboty.
Nie będę was oszukiwać, zrobienie tych pierożków wymaga sporo pracy.
Warto je jednak przygotować, bo ciasto jest wyjątkowe, a nadzienie przygotowane do niech przeze mnie bardzo do nich pasuje.
Ja nadziałam je ziemniaczanym curry, ale jak to ze wszystkimi pierogami bywa, do środka można wsadzić co wam tylko wyobraźnia podpowie.
ciasto I :
- 2 szkl (300 g ) mąki
- 0,5 szkl wody
- małe jajko
- pół łyżeczki soli
- łyżka oleju
ciasto II :
- 1 szkl ( 150 g ) mąki
- 75 g masła
nadzienie :
- 0,5 kg ziemniaków
- 1,5 dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szkl ciecierzycy
- sól
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1 szkl wody
dodatkowo :
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.
W garnku podsmażyć na oleju cebulę pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek.
Dodać ziemniaki,curry, zalać szklanką wody i gotować do miękkości ziemniaków i wygotowania wody. Wystudzić.
Ciasto I :
Z mąki z wodą, olejem, jajkiem i solą zagnieść ciasto. Można to zrobić ręcznie lub robotem.
Ciasto podzielić na pół, uformować kulki i odstawić na pół godziny.
Ciasto II :
Do mąki wkroić masło i zadnieść ciasto. To polecam zrobić ręcznie.
Ciasto podzielić na pół, uformować kulki i schłodzić pół godziny w lodówce.
Po tym czasie ciasto I owinąć wokół ciasta II.
Rozpłaszczyć i rozwałkować. Zrolować.
Obrócić o 90 stopni i ponownie rozwałkować.
Czynność powtórzyć, czyli znowu zrolować, obrócić i rozwałkować.
Po raz trzeci ciasno zrolować i kroić w plastry.
Każdy plaster rozwałkować na cienki placek.
Na środku kłaść łyżkę nadzienia i zakleić, tak żeby powstał pieróg.
Wszystkie czynności powtórzyć dla drugiej porcji ciasta.
Pierogi smażyć w głębokim tłuszczu.
Próbowałam przepis odchudzić i połowę upiekłam w piekarniku.
Mam niestety smutną wiadomość. Część smażona w głębokim tłuszczu była dużo smaczniejsza.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Trochę roboty jest, ale warto. Ludzie zarezerwujcie sobie trochę czasu i róbcie bo wart!
Wyglądają przepięknie. :-) W pierwszej chwili myślałam, że to małże. :-)
Ale piękne są i na pewno pyszne :)
to coś nowego, muszę wypróbować
Wyglądają bardzo ciekawie! Pierwszy raz takie widzę! Chyba spróbuję.
Pierożki prezentują się uroczo! Nigdy wcześniej nie spotkałam ich na żadnym blogu. Muszą smakować wyśmienicie!
bardzo ciekawy przepis :)
Pierwszy raz widzę takie pierożki… Świetnie wyglądają! A w smaku pewnie bardzo smaczne :)
Ale pięknie wygląda! Zapraszam na swój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/
genialne:)
szkoda że taka słaba jestem w pierogach – czadowe są :)