Ziemniaczana zupa z kapustą
Rozgrzewająca zupa ziemniaczana. W sam raz na chłodne, zimowe dni.
- ok. 800 g ziemniaków
- 1/4 małej białej kapusty
- 1 cebula
- 150 g boczku
- 3 l wywaru
- 2 – 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Doprawić, solą pieprzem i papryką.
Wszystko razem zalać rosołem i gotować na wolnym ogniu przez 2 – 2,5 godziny. Pół godziny przed końcem gotowania dodać rozdrobniony czosnek.
Smacznego :)
Idealna zupa na zimne i mroźne dni :-)
Lubię takie pyszne i rozgrzewające zupki. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące :)))
Zapowiada się naprawdę pysznie :)
Oj pyszna !!! w sam raz na taka pogode. Jak ogarne kiszona z chęcia wypróbuje Twój przepis :)
Świetna! Ugotuję w przyszłym tygodniu!
Brzmi pysznie!
Świetna zupa kochana. Na zimę idealna :-)
Hmmmmm yummie
Uwielbiam takie zupki:)
Yummy, przepysznie wygląda!