Lemoniada ogórkowa
Przepis znalazłam przeglądając bardzo sympatyczny Magazyn Gryz. Bardzo spodobał mi się pomysł dodania ogórka do tradycyjnej lemoniady. Efekt jest bardzo przyjemny. W sam raz do ugaszenia pragnienia w upalny letni dzień. Nie obyło się bez malutkich zmian, bo w sklepie pomyliłam ilość cytryn i limonek (tak mają Ci którzy nie robią sobie listy zakupów ), nie myślę jednak, żeby miało to znaczący wpływ na efekt końcowy. Oryginał przepisu znajdziecie na 85 stronie trzeciego numeru.
- 4 cytryny
- 3 limonki
- 3 ogórki
- 100 g cukru
- 2 l wody
- kostki lodu
Cytryny i limonki umyć i osuszyć. Przekroić na pół, z każdej części odciąć po jednym plasterku, z reszty wyciskarką do cytrusów wycisnąć sok.
Ogórki przekroić na pół, ze środka jednego z nich wyciąć kilkanaście ładnych plasterków, a z pozostałych wycisnąć sok. Ja zrobiłam to używając wcześniej wspomnianej wyciskarki i poszło całkiem sprawnie.
Cukier rozpuścić w małej ilości gorącej wody.
W dużym naczyniu wymieszać soki, syrop cukrowy, wodę, plasterki owoców i lód.
Smacznego :)
Ciekawe połączenie. Muszę przyznać, że wcześniej nie słyszałam o takim. Będę musiała spróbować.
O taka domowa lemoniada z dodatkiem ogórka musi przynosić orzeźwienie :)
Przynosi :)
Mam ją w planach :) ciekawa jestem tego smaku….
Spróbuj,bardzo fajne połączenie :)
lubię ogórkowy świeży posmak w napojach.:)
ja pierwszy raz spróbowałam, okazało się, ze tez lubię :)
Lubię takie orzeźwiające smaki….mniam :)
Tak, orzeźwienie w pysznym smaku:)
Piłam taką lemoniadę świetne połączenie, na upały jak marzenie :)
Zaskakujące:)
fajne połączenie, myślę, że mnie smakowałby też taki napój :)