Kurczak w sosie słodko kwaśnym
Dawno nie było nic orientalnego. Dzisiaj więc jedno z najpopularniejszych u nas dań kuchni chińskiej. Lubicie? Nam bardzo smakuje. Gdybym jeszcze miała jasny sos sojowy, a nie ciemny prezentowało by się ładniej,
- 4 -5 piersi kurczaka
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża papryka żółta
- 1 marchewka
- pół puszki ( 170 g ) ananasa
sos :
- 0,5 szkl ( 125 g ) cukru
- 1/3 szkl ( 100 g ) ketchupu
- 1/3 szkl octu jabłkowego
- 1/3 szkl sosu sojowego
- 2 łyżki ( 25 g ) skrobi kukurydzianej
dodatkowo :
- dymka
- sezam
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą.
Warzywa i mięso pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać sos, wymieszać i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż kurczak zmięknie. Nie powinno to trwać więcej niż pół godziny, ale wszystko zależy od wielkości płomienia czy mocy palnika i tego jak duże są kawałki mięsa.
Podawać z ryżem, posypane sezamem i pokrojona dymką.
Smacznego :)
Wspaniałe danie :)
Dziękuję, bardzo lubię takie smaki :)
Ależ apetyczny ten kurczak, mniam :)!
domowy sos słodko-kwaśny jest wyborny :)
Agnieszko, niezależnie od rodzaju sosu prezentuje się fantastycznie. Lubię kuchnię orientalna różnych krajów, tę chińską najbardziej znam z Singapuru, jest pyszna :) Pozdrawiam serdecznie
Zgłaszam się po porcję :-)
ahhhh takk,to moje smaki,do tego brązowy ryż mmmm
ciekawa jestem smaku :) Bo sądząc po składnikach sosu musi być mocno intensywny :)