Bułka z soczewicą

Właściwie sama ugotowana soczewica z dodatkiem przesmażonej cebuli wystarczyła by mi do szczęścia. Tym razem jednak zapakowałam ją w ciasto chlebowe. Pycha.
ciasto :
- 2 szkl ( 450 g ) mąki pszennej
- 5 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- 0,75 szkl ( 215 ml ) wody
nadzienie
- 1 szkl ( 200 g ) zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Soczewicę ugotować.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Soczewicę wymieszać z cebulą i doprawić solą.
Wyrośnięte ciasto dzielić na mniejsze części ( wielkość zależy od tego jak duże bułki chcemy upiec ). Formować owal, rozwałkować. Na środku kłaść nadzienie. Formować łódki. Jeśli zdecydowaliście się na większe buły, konieczne może być jak u mnie sklejenie ich dodatkowo w kilku miejscach.
Dodatkowo w części bułek nadzienie posypałam pokruszonymi orzechami włoskimi.
Piec w 210 º C przez 25 – 30 minut.
Smacznego :)