Bułki, kiedy szybko potrzebujemy pieczywa…
Szybkie i łatwe bułki. Wystarczy robot kuchenny lub silne ręce do zagniecenia ciasta i pyszne pieczywo gotowe.
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szkl ( 250 ml ) mleka
- 1/3 szkl ( 100 ml ) wody
- 1 jajko
- 1 łyżka ( 25 g ) miodu
- 2,5 łyżki ( 50 g ) oliwy lub oleju
- 20 g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozpłaszczyć na kwadrat wysokości 3 -4 centymetrów i podzielić na 16 części.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 210 º C prze ok. 20 minut.
Smacznego:)