Chleb z kaszą pęczak
Pyszny, długo zachowujący świeżość chleb z kaszą pęczak.
Powstał trochę przez przypadek, ale na pewno będę do niego wracała/
- 800 g mąki
- 200 g suchej kaszy pęczak
- 200 g zakwasu żytniego
- 600 ml wody
- 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki ( 20 g ) soli
Kaszę ugotować bez soli i wystudzić.
W misce połączyć ze sobą mąkę, zakwas, wodę i drożdże. Przykryć i odstawić na 20 – 30 minut.
Po tym czasie dodać sól i kaszę i wyrobić dokładnie ciasto.
Ciasto będzie dość kleiste i takie ma być.
Przygotować formy. Można wysmarować je olejem, wysypać otrębami lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto jest na tyle gęste, że mniej leniwi mogą uformować bochenek i pozwolić mu wyrosnąć w koszyku.
Nagrzać piekarnik do 210°C i piec w nim chleb przez godzinę.
Wyjąć z formy i studzić na kratce.
Chleb wyszedł pyszny. Z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
w jakiej ilości wody zagotować pęczak?
Pęczak płuczę, a potem zalewam podwójną ilością wody.