Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
W majowej piekarni pieczemy chleb wybrany przez Elę z bloga W poszukiwaniu Slowlife. Przepis pochodzi z bloga Trufla.Nie ukrywam, że bardzo się ucieszyłam na ta propozycję. Chleba z kaszą gryczaną nie piekłam, ale jeden z moich ulubionych to chleb z pęczakiem. Nie zawiodłam się, bo chleb wyszedł pyszny i z całą pewnością będę go powtarzać :)
Przepis wyjściowy ma dodatek drożdży, ja jak Amber z Kuchennymi drzwiami upiekłam chleb na samym zakwasie.
zaczyn :
- 2 łyżki zakwasu
- 210 g wody
- 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
ciasto właściwe :
- 300 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
- 0,5 szkl kaszy gryczanej u mnie niepalonej ( po ugotowaniu pełna szklanka)
- cały zaczyn
- 160 g letniej wody
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżeczki soli
dodatkowo :
- olej
- otręby
Składniki zakwasu wymieszać, przykryć i odstawić na 12 – 24 godziny.
Kaszę ugotować i ostudzić.
Wszystkie składniki ciasta właściwego wyrobić w robocie przez 1 – 2 minuty.
Formę wysmarować olejem, wysypać otrębami i nałożyć ciasto. U mnie było go do połowy formy. Posmarować wierzch olejem.
Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie do wysokości formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 220º C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190º i piec prze 45 minut.
Studzić na kratce, kroić po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego :)
Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie.
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na blogach:
Akacjowy blog
Bajkorada
Codziennik kuchenny
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Jagodziana Coffee
Konwalie w kuchni
Kulinarne przygody Gatity
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Rozważania o kuchni i nie tylko
Smak mojego domu
Stare gary
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slow life
Zacisze kuchenne
Biorąc pod uwagę fakt, że wielbię wszystkie wypieki chlebowe, aż boję się go przygotować… :)
Rób, bo warto :)
Piękny, równiutki :) Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku!
Również serdecznie dziękuję :)
Pięknie wygląda :)
I jest pyszny, dziękuję :)
Chleb wygląda wspaniale i mam ochotę na ten z pęczakiem :) pozdrawiam serdecznie
Spróbuj, bo też jest smaczny :)
Świetny majowy bochenek! Pozdrawiam
Super chlebek, nie ma to jak domowy.
Domowy najlepszy, zdecydowanie :)
Pięknie Ci się upiekł. Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-).
Dziękuję też za wspólne pieczenie.
Pięknie wyrósł, u mnie takie chlebki zawsze w cenie :)
Polecam, bo nie wymaga dużo pracy ( tylko czasu), a efekt rewelacyjny.
Samo zdrowie, chciałabym taką kromkę:)
Z przyjemnością bym poczęstowała :)
Nam chlebuś również smakował:). Pysznie Ci się upiekł:) … dziękuję za wspólny czas:)
Również dziękuję za wspólny czas :)
Wręcz idealny, super wyszedł :)
Dziękuję i polecam do zrobienia :)
Piękny bochen!
Dzięki za kolejny raz.:)
Agnieszko, pięknie Ci się udał ten chlebek. Dziękuję za wspólne majowe pieczenie i pozdrawiam
Elu, dziękuję za wybór, bardzo trafiłaś w moje upodobania chlebowe i za wspólne pieczenie :)
Cudny Ci wyszedł:-) U mnie też bez drożdży. Dzięki za kolejny wspólny czas:-)
Dziękuję i za pochwałę i za wspólne pieczenie :)
Fajnie się zabawiacie :) ładny chlebek, fajnie wyrośnięty.
Fajnie i muszę przyznać,że bardzo wciągające. Spróbuj, bo to fajna zabawa i smaczne wypieki przy okazji :)
Śliczny!
U mnie też czysto zakwasowy.
Dziękuję Agnieszko za majowe pieczenie.
Aniu, nawet nie wiesz jak się cieszę, że odważyłam się do was dołączyć :)