Chleb razowy pszenno – żytni
Dość ciężki chleb.Zdecydowanie razowy. Na zakwasie żytnim, bez użycia dodatkowych drożdży. Jeżeli lubicie takie chleby, upieczcie go koniecznie.
zaczyn
- 6 łyżek ( 100 g ) mąki żytniej
- 4 łyżki ( ok. 150 g ) zakwasu żytniego
- 150 ml wody
ciasto właściwe :
- zaczyn
- 500 g mąki razowej żytniej
- 500 g mąki razowej pszennej
- 7 łyżek ( 100 g ) ziaren słonecznika
- 7 łyżek ( 100 g ) siemienia lnianego
- 700 ml wody
- 2 łyżeczki soli
do wysypania formy :
- olej
- otręby
Dzień przed pieczeniem wymieszać składniki zaczynu, przykryć i odstawić na noc.
Następnego dnia do zaczynu dodać pozostałe składniki i dobrze wymiedzać. U mnie pracował robot, nie jest to łatwa praca, bo ciasto jest gęste i dość ciężko się miesza, a jeśli robimy to ręką, mocno się do niej kleji.
Formy do piecznia wysmarować olejem i wysypać otrębami.
Przełożyć ciasto do foremek, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Jest to dość cięzkie ciasto, więc nie należy się dziwić, że będzie to trwało dość długo. Nawet kilka godzin.
Wstawić do nagrzanego do 210ºC piekarnika. Zmiejszyć temperaturę do 180°C i piec 50 – 60 minut.
Smacznego :)