Chleb razowy pszenno – żytni

Chleb razowy pszenno – żytni
10/10 - (3 votes)

Dość ciężki chleb.Zdecydowanie razowy. Na zakwasie żytnim, bez użycia dodatkowych drożdży. Jeżeli lubicie takie chleby, upieczcie go koniecznie.

zaczyn

  • 6 łyżek ( 100 g ) mąki żytniej
  • 4 łyżki ( ok. 150 g ) zakwasu żytniego
  • 150 ml wody

ciasto właściwe :

  • zaczyn
  • 500 g mąki razowej żytniej
  • 500 g mąki razowej pszennej
  • 7 łyżek ( 100 g ) ziaren słonecznika
  • 7 łyżek ( 100 g ) siemienia lnianego
  • 700 ml wody
  • 2 łyżeczki soli

do wysypania formy :

  • olej
  • otręby

razowy pszenno-żytni na zakwasie

Dzień przed pieczeniem wymieszać składniki zaczynu, przykryć i odstawić na noc.

Następnego dnia do zaczynu dodać pozostałe składniki i dobrze wymiedzać. U mnie pracował robot, nie jest to łatwa praca, bo ciasto jest gęste i dość ciężko się miesza, a jeśli robimy to ręką, mocno się do niej kleji.

Formy do piecznia wysmarować olejem i wysypać otrębami.

Przełożyć ciasto do foremek, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Jest to dość cięzkie ciasto, więc nie należy się dziwić, że będzie to trwało dość długo. Nawet kilka godzin.

Wstawić do nagrzanego do 210ºC piekarnika. Zmiejszyć temperaturę do 180°C i piec 50 – 60 minut.

razowy pszenno-żytni na zakwasie

Smacznego :)



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here