Chlebki z batatami i ziemniakami
Nie za bardzo skomplikowane, ale bardzo smaczne chlebki z nadzieniem z batatów i ziemniaków.
Doprawienie w indyjskim stylu bardzo pozytywnie wpływa na ich smak.
Do ich przygotowania nie potrzeb piekarnika, bo smaży się je na patelni.
Fajna odmiana w codziennej kuchni.
Można jeść na ciepło i na zimno.
ciasto :
- 500 g mąki
- 300 ml wody
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki ( 20 g ) oleju
farsz :
- 500 g ziemniaków
- 500 g batatów ( u mnie 1 szt )
- 1 szt ( 150 g ) cebula
- 2 łyżki ( 20 g ) oleju
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka imbiru
- sól
Ciasto :
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę. Zamieszać.
Wlać olej wsypać mąkę z solą i zagnieść ciasto. Można to zrobić ręcznie lub robotem.
Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrasta przygotować nadzienie.
Ziemniaki i bataty obrać, pokroić w kostkę.
Ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić.
Cebulę pokroić w pióra.
Na patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy. Kiedy sie podgrzeją, zajmie to jakąś minutę, dwie dać cebulę.
Wymieszać ją z przyprawami i poddusić . W razie potrzeby podlać lekko wodą.
Cebulę, ziemniaki i bataty zmielić w maszynce do mielenia. Wymieszać żeby powstał jednolity farsz.
Z wyrośniętego ciasta urywać kule, w razie potrzeby podsypać mąką.
Nie podaje na ile części podzielić ciasto, bo to zależy jak duże placki chcecie uzyskać, może ich być 4 lub nawet 8.
Każdą kulkę spłaszczyć, tak, żeby powstał placek.
Na pażdy placek nakładać porcję farszu, zalepić dokładnie i lekko rozwałkować.
Smażyć z dwóch stron na oleju.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Bardzo ciekawe te placuszki.
I smaczne :)