Ciasteczka z masłem orzechowym
Przeglądając ineternet trafiłam na ten przepis na ciasteczka z masłem orzechowym.
Ponieważ prawie wszystkie potrzebne składniki miałam akurat w domu, nie zastanawiałam się długo i zabrałam się do pieczenia.
Efekt jest pyszny, mimo że pominęłam drażetki z masła orzechowego które były w pierwotnej wersji.
- 1,25 szkl ( 200 g ) mąki pszennej
- 0,75 łyżeczki sody
- 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,25 łyżeczki soli
- 125 g masła
- 1 szkl ( 250 g ) masła orzechowego
- 0,75 szl ( 160 g ) cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szkl ( 100 g ) drażetek czekoladowych
dodatkowo :
- cukier
Masło i masło orzechowe utrzeć z cukrem.
Nie przerywając ucierania dodać jajko Kiedy się dikładnie połączą wlać ekstrakt waniliowy i mleko.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Dodać do masy i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Na koniec wsypać drażetki i wmieszać je w masę.
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę obtoczyć w cukrze.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu spore odległości między ciastkami.
Każką porcję ciasta spłaszczyć widelcem.
Piec w 180º C przez 20 minut.
Ciastka wychodzą duże,kruche i bardzo smaczne. Na świątecznym stole były godną konkurencją dla miodowników.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Mmm, słodkie maleństwa :)
Dzięki za przepis. W moim rankingu przebiły nawet miodowniki.
:)