Ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką
10/10 - (1 vote)

Na zakończenie sezonu śliwkowego obowiązkowo musi być ciasto ze śliwkami.

Tym razem pieczone w wysokiej keksówce, a nie w płaskiej blaszce.

To ciasto ze śliwkami jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga robota, chociaż oczywiście można go użyć i wtedy to już w ogóle prawie nie będzie z nim pracy.

Cynamonowa kruszonka dodaje całości charakteru, a dwie warstwy śliwek są super, no bo przecież owoców w cieście nigdy nie za wiele.

Oczywiście jak w przypadku większości ciast z owocami i to ciasto możecie upiec z innymi owocami.

Myślę, że świetnie się tu sprawdzą za równo owoce miękkie jak i twardsze jak jabłka czy gruszki.

Dajcie znać jak wam to ciasto smakowało, bo ja piekłam je juz kilka razy w tym sezonie i ciąglę jestem nim zachwycona.

ciasto :

1½ szklanki ( 220 g ) mąki pszennej tortowej

¾ szklanki ( 190 g ) cukru

120 g miękkiego masła

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 jajka

½ szklanki ( 140 g ) jogurtu naturalnego

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

kruszonka :

  • 50 g mąki
  • 25 g cukru
  • 25 g masła
  • ½ łyżeczki cynamony

dodatkowo:

  • ok. 500 g śliwek

ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Śliwki umyć, wydrylować przecinając wzdłuż i wyciągnąć pestkę.

Ciasto :

Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę.

Dodać ekstrakt waniliowy.

Nie przerywając ucierania dodawać kolejno jajka.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Cały czas mieszając masę maślana dodawać partiami naprzemiennie mieszankę mąki i  jogurt.

Kruszonka:

Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem.

Dodać masło, rozdrobnić je nożem i zagnieść do uzyskania kruszonki.

Formę 30 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.

Do przygotowanej formy wlać połowę ciasta.

Ułożyć na niej ciasno połówki śliwek skórkami do dołu.

Na śliwki wylać pozostałe ciasto. wyrównać i ponownie ułożyć śliwki.

Górną warstwę śliwek posypać kruszonką.

Piec 180ºC przez ok godzinę. Można wbić patyk między śliwkami i sprawdzić czy ciasto jest już suche.

ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



1 thought on “Ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here