Ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką
Na zakończenie sezonu śliwkowego obowiązkowo musi być ciasto ze śliwkami.
Tym razem pieczone w dużej keksówce, a nie w płaskiej blaszce.
To ciasto ze śliwkami jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga robota, chociaż oczywiscie można go użyć i wtedy to już w ogóle prawie nie będzie z nim pracy.
Cynamonowa kruszonka dodaje całości charakteru, a dwie warstwy śliwek są super, no bo przecież owoców w cieści nigdy nie za wiele.
Oczywiście jak w przypadku większości ciast z owocami i to ciasto możecie upiec z innymi owocami. Myślę, że świetnie sie tu sprawdzą za równo owoce miękkie jak i jabłka czy gruszki.
Dajcie znać jak wam to ciasto smakowało, bo ja piekłam je juz kilka razy w tym sezonie i ciąglę jestem nim zachwycona.
ciasto :
1½ szkl ( 220 g ) mąki pszennej tortowej
¾ szkl ( 190 g ) cukru
120 g miękkiego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
½ szkl ( 140 g ) jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
kryszonka :
- 50 g mąki
- 25 g cukru
- 25 g masła
- ½ łyżeczki cynamony
dodatkowo:
- śliwki
Śliwki umyć, wydrylować przecinając wzdłuż i wyciągnąć pestkę.
Ciasto :
Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę.
Dodać ekstrakt waniliowy.
Nie przerywając ucierania dodawać kolejno jajka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Cały czas mieszając masę maślana dodawać partiami naprzemiennie mieszankę mąki i jogurt.
Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem.
Dodać masło, rozdrobnić je nożemi i zagnieść do uzyskania kruszonki.
Formę 30 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Do przygotowanej formy wlać połowę ciasta.
Ułożyć na niej ciasno połówki śliwek skórkami do dołu.
Na śliwki wylać pozostałe ciasto. wyrównać i ponownie ułożyć śliwki.
Górną warstwę śliwek posypać kruszonką.
Piec 180ºC przez ok godzinę. Można wbić patyk międzi śliwkami i sprawdzić czy ciasto jest Już suche.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.