Jagodzianki

Jagodzianki
8.8/10 - (5 votes)
Wiedzieliście, że 2 lica obchodzimy dzień jagodzianki!
I nic dziwnego, bo kiedy piec jagodzianki jak nie teraz, kiedy w lesie pojawiły sie już jagody.
A  jak jagody to u mnie w domu koniecznie muszą być jagodzianki. Tak więc dzisiejszy dzień jest doskonałym pretekstem żeby je upiec.
Nie wiem który to już będzie przepis na jagodzianki na blogu, ale przeciez jagodzianek nigdy za wiele. A im więcej przepisów, tym łatwiej będzie wam wybrać wasz ulubiony.
Bułeczki można posypać kruszonką, ale nie jest to konieczne, pyszne sa też bez niej.
Jeżeli kruszonki będzie dla was za dużo, to przesypcie ja do zamykanego pojemnika i wstawcie do lodówki. Spokojnie poczeka tam tydzień czy dwa na kolejny wypiek, do którego będziecie mogli jej użyć.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 bułek.
  • 550 g mąki pszennej 450 lub 550
  • 200 g mąki krupczaki
  • 6 + 1 łyżki ( 90 + 15 g ) cukru
  • 270 ml ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 120 g masła
  • 3 łyżki oleju
  • ¼ łyżeczki soli
jagody:
  • ok 450 g jagód
  • 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
dodatkowo :
  • białko do posmarowania jagodzianek

opcjonalnie kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

jagodzianki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i wymieszać z 5 – 6 łyżkami mleka. Odstawić żeby zaczęły rosnąć.
Masło rozpuścić na małym ogniu. Dodać do niego pozostałe mleko.
Jajka i żółtka razem z pozostałym cukrem ubić do białości.
Do ubitych jajek dodać obie mąki, sól i zaczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać. Powoli w trakcie wyrabiania dodawać ciepłe mleko z masłem.
Na koniec dodać olej.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
jagodzianki
Jagody umyć, jeżeli są jakieś listki to dobrze by było je wyjąć. Osuszyć na siecie.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjąc je z miski i podzielić na kawałki o wadze 65-70 g.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Z porcji ciasta formować placki. Na każdy kłaść porcję jagód ( ok.1 łyżki ) i sklejać je starannie formując bułeczki.
Przygotowane jagodzianki układac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak żeby sklejenie było od spodu.
Odstawić na 15 minut.
Jeżeli chcecie mieć jagodzianki z kruszonką, to trzeba wymieszać cukier z mąką. Dodać posiekane zimne masło i rozetrzeć do uzyskania kruszonki.
Po wyrośnięciu posmarować bułeczki białkiem i jeśli chcecie posypać kruszonką.
Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić  termoobieg na 180ºC.
Piec przez 30 minut.
Studzić na kratce.
jagodzianki

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis, dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



4 thoughts on “Jagodzianki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here