Jagodzianki z kruszonką
Kolejny przepis na jagodzianki. Tym razem z kruszonką.
Sezon jagodowy bez upieczenia chociaż jednej partii jagodzianek uważam za stracony.
Do tego jagodzianki nie dość, że są pyszne to są takie uniwersalne.
Można je wszędzie ze sobą zabrać. Dla mnie tak smakuje lato.
zaczyn:
- 15 g drożdży
- 50 ml mleka
- 1 łyżka cukru ( u mnie brązowego )
- 1 łyżka mąki
ciasto :
- 400 g mąki
- 50 g cukru ( też brązowego, może być biały )
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 50 g miękkiego masła
- 200 g śmietany 18%
- 1 jajko
- szczypta soli
kruszonka :
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
dodatkowo :
jajko
Zaczynamy od zaczynu.
W większym kubku drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z mąką, dodać mleko i wymieszać. Odstawić na 10 – 15 minut do wyrośnięcia.
W dużej misce połączyć jajko ze śmietaną i ekstraktem waniliowym. Dodać zaczyn, dosypać mąkę i cukier oraz sól. Połączyć wszystko ze sobą. Dodać masło i wyrobić ciasto. Można to zrobić w robocie lub ręcznie.
Wyrobione ciasto na jagodzienki uformować w kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
Jagody dokładnie umyć na sitku i osuszyć.
Ciasto podzielić na 12 części. Formować z niego kulki. Każdą z nich rozpłaszczyć, położyć na środek porcję jagód, posypać cukrem.
Ważne, żeby wcześniej nie mieszać jagód z cukrem, bo puszczą sok i ciężko będzie je skleić.
Każdą jagodziankę skleić, uformować podłużny kształt i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Pamiętając o zachowani odległości między bułkami. Zostawić do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę.
Do mąki z cukrem dodać posiekane masło i rozcierać do uzyskania okruszków.
Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać kruszonką.
Piec w 180ºC przez 35 – 40 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis, dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Pięknie wyglądają te jagodzianki, tak bogato nadziane i jeszcze ta kruszonka ;)
Dziękuję :)
Uwielbiam jagodzianki. Twoje wyglądają przepysznie. I ta kruszonka <3
Dziękuję i też bardzo lubię :)
Uwielbiam! Przepyszne są :)
Marta, sama prawda :)
Pyszne jagodzianki :) Poproszę o jedną.
Częstuj się, smacznego :)
Pychota, dakie domowe, cieplutkie i pachnące, mniam :)
Tak, domowe zdecydowanie najlepsze :)
Coś pysznego! Porywam jedną albo i dwie ;)
Częstuj się, smacznego :)
na nazbieranie jagód już nie liczę w tym roku, ale może skuszę się i kupię słoik, bo jagodzianek u mnie jeszcze nie było
Kup koniecznie, co prawda ze zbierania można mieć sporo frajdy, ale i z kupnych wychodzą pyszne jagodzianki :)
Poproszę kilka takich jagodzianek do mnie do pracy ! :D Wyglądają tak bardzo kusząco a ja tak uwielbiam jagodzianki :)
Z przyjemnością bym podrzuciła :)
Pyszności. A ja jeszcze w tym roku nie robiłam. Więc częstuje się twoimi :-)
Marzenko częstuj się, smacznego :)
wyglądają bardzo pysznie :)
Dziękuję :)