Kandyzowane pomarańcze i syrop pomarańczowy
Za jednym zamachem możemy przygotować dwie rzeczy. Syrop można wykorzystać do wielu rzeczy, a kandyzowane plastry pomarańczy mogą ozdobić nie jeden deser.
- 2 pomarańcze
- 1 szkl wody
- 1,5 szkl cukru
Pomarańcze umyć porządni i pokroić w cienkie plastry. Jeśli trafi się jakaś pestka to ją wyciągnąć.
Cukier rozpuścić w wodzie, wrzucić do niego plastry pomarańczy i gotować przez 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu rozdzielając plastry i przekładając je na drugą stronę.
Plastry gotowych pomarańczy przełożyć do słoiczków i zalać syropem.
Smacznego :)
Uwielbiam wszystko co pomarańczowe. Wspaniały pomysł.
Pozdrawiam
Takim syropem to bym polała deser z serkiem mascarpone :). Super przepis!
Taki prosty przepis, a jak pięknie takie plastry pomarańczy prezentują się na różnych ciastach. Super! :)
To prawda,łatwo, a potem ładnie :)