Krakersy pełnoziarniste
Krakersy pełnoziarniste to zdrowa alternatywa dla chleba, ale też smaczna przegryzka między posiłkami.
Możecie do nich dodać swoje ulubione ziarna.
- 1 szkl. ( 150 g ) mąki pełnoziarnistej
- 100 g mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki ( 20 g ) łuskanych pestek dyni
- 2 łyżki ( 20 g ) łuskanych pestek słonecznika
- 200 ml wody
- 10 g drożdży
- 3 łyżki (30 g ) oleju
- 1 łyżeczka miodu ( 10 g )
- 1 łyżeczka soli
- dodatkowo mąka do podsypywania w czasie wałkowania
Wodę wymieszać z miodem, olejem i drożdżami.
Wsypać makę z solą i ziarna.
Zagnieść ciasto.
Rozwałkować dość cienko w razie potrzeby lekko podsypując mąką.
Pokroić na prostokąty, kwadraty czy trójkąty.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można piec od razu. Ja jednak musiałam wyjść i moje krakersy czekały sobie przykryte godzinę.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 30 minut.
Ja piekłam 2 blachy naraz i po 20 minutach zmieniła blachy miejscami, ta z góry poszła na dół, ta druga odwrotnie.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Świetne i zdrowe krakersy – pysznośći! <3