Krakersy pełnoziarniste

Krakersy pełnoziarniste to zdrowa alternatywa dla chleba, ale też smaczna przegryzka między posiłkami.
- 1 szkl. ( 150 g ) mąki pełnoziarnistej
- 100 g mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki ( 20 g ) łuskanych pestek dyni
- 2 łyżki ( 20 g ) łuskanych pestek słonecznika
- 200 ml wody
- 10 g drożdży
- 3 łyżki (30 g ) oleju
- 1 łyżeczka miodu ( 10 g )
- 1 łyżeczka soli
- dodatkowo mąka do podsypywania w czasie wałkowania
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
Rozwałkować dość cienko. Pokroić na prostokąty, kwadraty czy trójkąty. Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Można piec od razu. Ja jednak musiałam wyjść i moje krakersy czekały sobie przykryte godzinę.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 30 minut.
Ja piekłam 2 blachy naraz i po 20 minutach zmieniła blachy miejscami, ta z góry poszła na dół, ta druga odwrotnie.
Smacznego :)
Świetne i zdrowe krakersy – pysznośći! <3