Kurczak tikka masala
Kolejne danie z mojej ulubionej kuchni indyjskiej.
Proste, aromatyczne i kolorowe.
Robotę robią tu przyprawy i sposób przygotowania.
Dzięki jogurtowej marynacie mięso jest delikatne i świetnie chłonie smaki dodatków.
Jeżeli nie chce wam się odpalać piekarnika, pieczenie mięsa możecie zastapić obsmażeniem go na maśle. Moim zdaniem jednak takie opieczone w dużej temperaturze przez krótki czas mięso jest delikatniejsze niż to z patelni.
- 800 g piersi kurczaka
- puszka krojonych pomidorów lub 3 – 4 pomidory obrane ze skóry, pokrojone w kostkę
- 200 g śmietany kremówki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka kuminu
- sól do smaku
marynata :
- 1 szt ( 170 g ) cebula
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ( 10 g ) oleju
- 2 cm imbiru
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
Pierś kurczaka pokroić w kostkę o bokach 3 – 4 cm.
Cebulę pokroić w piórka, dodać do jogurtu wymieszanego z przyprawami do marynowania.
Do marynaty włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać tak, żeby marynata dokładnie pokrywała kurczaka.
Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, ale jak to z marynatami bywa im dłużej tym lepiej, więc spokojnie można to zrobić dzień wcześniej.
W naczyniu do pieczenia rozłożyć równomiernie mięso. Piec w piekarniku rozgrzanym do 250ºC przez 10 – 15 minut. Mięso powinno się widocznie zacząć przypiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pozostałe przyprawy i drobno pokrojony czosnek. Wymieszać.
Po minucie, kiedy aromat bedzie już wyraźnie wyczuwalny dodać pomidory. Dusić 15 minut.
Po tym czasie dodać kurczaka i śmietanę. Dusić dalej przez kolejne 15 minut.
Podawać z ryżem lub z nanami.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Pycha, zdecydowanie moje smaki :-)
Marzena,moje też :)