Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala
9.2/10 - (4 votes)

Kolejne danie z mojej ulubionej kuchni indyjskiej.

Proste, aromatyczne i kolorowe.

Robotę robią tu przyprawy i sposób przygotowania.

Dzięki jogurtowej marynacie mięso jest delikatne i świetnie chłonie smaki dodatków.

Jeżeli nie chce wam się odpalać piekarnika, pieczenie mięsa możecie zastapić obsmażeniem go na maśle. Moim zdaniem jednak takie opieczone w dużej temperaturze przez krótki czas mięso jest delikatniejsze niż to z patelni.

  • 800 g piersi kurczaka
  • puszka krojonych pomidorów lub 3 – 4 pomidory obrane ze skóry, pokrojone w kostkę
  • 200 g śmietany kremówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól do smaku

marynata :

  • 1 szt ( 170 g ) cebula
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ( 10 g ) oleju
  • 2 cm imbiru
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli

kurczak tikka masala

Pierś kurczaka pokroić w kostkę o bokach 3 – 4 cm.

Cebulę pokroić w piórka, dodać do jogurtu wymieszanego z przyprawami do marynowania.

Do marynaty włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać tak, żeby marynata dokładnie pokrywała kurczaka.

Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, ale jak to z marynatami bywa im dłużej tym lepiej, więc spokojnie można to zrobić dzień wcześniej.

W naczyniu do pieczenia rozłożyć równomiernie mięso. Piec w piekarniku rozgrzanym do 250ºC przez 10 – 15 minut. Mięso powinno się widocznie zacząć przypiekać.

Na patelni rozgrzać olej, dodać pozostałe przyprawy i drobno pokrojony czosnek. Wymieszać.

Po minucie, kiedy aromat bedzie już wyraźnie wyczuwalny dodać pomidory. Dusić 15 minut.

Po tym czasie dodać kurczaka i śmietanę. Dusić dalej przez kolejne 15 minut.

Podawać z ryżem lub z nanami.

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



2 thoughts on “Kurczak tikka masala”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here