Łosoś pod parmezanową kołderką

Łosoś pod parmezanową kołderką
Jak oceniasz ten post?

Łosoś pod parmezanowa kołderka, to jedno z tych dań które wymaga małego nakładu pracy.

Łosoś w ten sposób przygotowany robi się w zasadzie sam.

Ja zdejmuję skórę z fileta, ale nie jest to konieczne.

Wystarczy poporcjować łososia. Wymieszać składniki kołderki i już w zasadzie po robocie.

Do tego jak to ryba, potrzebuje mało czasu na pieczenie.

Zatem ten łosoś to idealne danie dla zabieganych.

Zrobicie go szybko, a efekt zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.

  • ok. 1 kg filetu z łososia
  • ½ szklanki ( 80 g ) tartego parmezanu
  • ¼ szklanki ( 30 g ) bułki tartej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej

łosoś pod parmezanową kołderką

Łososia umyć, ściągnąć z niego skórę.

Pokroić na kawałki.

Kawałki ryby posolić, popieprzyć i skropić olejem.

Tak przygotowanego łososia przełożyć do naczynia do zapiekania.

W misce wymieszać parmezan z bułką tartą, papryką, czosnkiem, oregano i musztardą.

Mieszanką parmezanową posypać łososia tak, żeby go całkiem przykryć.

Rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC.

Piec przez 20 minut.

łosoś pod parmezanową kołderką

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here