Łosoś pod parmezanową kołderką

Łosoś pod parmezanowa kołderka, to jedno z tych dań które wymaga małego nakładu pracy.
Łosoś w ten sposób przygotowany robi się w zasadzie sam.
Ja zdejmuję skórę z fileta, ale nie jest to konieczne.
Wystarczy poporcjować łososia. Wymieszać składniki kołderki i już w zasadzie po robocie.
Do tego jak to ryba, potrzebuje mało czasu na pieczenie.
Zatem ten łosoś to idealne danie dla zabieganych.
Zrobicie go szybko, a efekt zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.
- ok. 1 kg filetu z łososia
- ½ szklanki ( 80 g ) tartego parmezanu
- ¼ szklanki ( 30 g ) bułki tartej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- olej
Łososia umyć, ściągnąć z niego skórę.
Pokroić na kawałki.
Kawałki ryby posolić, popieprzyć i skropić olejem.
Tak przygotowanego łososia przełożyć do naczynia do zapiekania.
W misce wymieszać parmezan z bułką tartą, papryką, czosnkiem, oregano i musztardą.
Mieszanką parmezanową posypać łososia tak, żeby go całkiem przykryć.
Rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC.
Piec przez 20 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.