Meat pie czyli placek z mięsem
Zaczęło się od czytania nazw smaku cukierków na opakowaniu.
Przy apple pie wywiązała się dyskusja jak najlepiej nazwać go po polsku.
Nie wiem jak w dyskusji z placka z jabłkami przeszliśmy do placka z mięsem, ale jakoś pojawił się meat pie.
I padło : ” A może byś tak dzisiaj zrobiła?”.
Przewertowałam czeluści internetu.
Oczywiście okazało się, że to jak z bigosem, co strona to inna receptura.
Większość przepisów zalecała korzystanie z gotowego ciasta.
Takiego nie miałam w domu, ale to dlatego, że raczej staram się nie korzystać z takich gotowców, wyjątek stanowi ciasto francuskie, ale to ze względu na praco i czaso chłonność.
Wołowiny też akurat nie miałam.
Tak więc powstał taki oto placek z mięsem, po mojemu.
ciasto :
- 2 szkl mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 duża łyżka ( 50 g ) serka homogenizowanego*
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
nadzienie :
- 500 g mięsa mielonego ( wieprzowiny lub wołowiny )
- 1 duża cebula
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 150 ml wywaru ( u mnie drobiowego )
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
dodatkowo :
- białko jajka do smarowania
- masło
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z solą i cukrem, włożyć masło i drobno posiekać.
Dodać serek oraz wodę i szybko zagnieść.
Tak powstałe ciasto zawinąć szczelnie folią lub włożyć do szczelnego pojemnika i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotować nadzienie.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Napatelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę.
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, wymieszać.
Następnie dołożyć mięso, posypac papryką i obsmażyć.
Zimny bulin wymieszać z mąką. Dodać go do mięsa razem z ketchupem, sosem worcestershire i musztardą.
Gotować aż sos zacznie gęstnieć.
Formę Ø 24 cm wysmarować masłem.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Większą i mniejszą.
Uformować kule i rozwałkować.
Większym kawałkiem ciasta wyłożyć formę, tak, żeby lekko wystawało nad brzeg.
Na ciasto nałożyć mięso.
W mniejszym kole, które powinno być wielkości formy, wyciąć dziurki i przykryć nim farsz.
Wystające brzegi zagiąć tak, żeby zachodziły na górne koło.
Posmarować białkiem.
Piec w 180ºC przez 50 minut.
Polecam,bo jest pyszny, a do tego nieskromnie napiszę efektownie wygląda.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
*serek homogenizowany mozna zastąpić gęstą kwaśną śmietaną 12% lub 18%
Placek nadaje się na wystawę : )
Dziękuję :)
Pięknie wygląda – aż ma się ochotę zjeść. :-)
Dziękuję :)
U mnie bardzo lubimy takie placki.
Najczęściej piekę shepherd’s pie lub cotage pie.
Smacznego!
My też bardzo placki lubimy i różne goszczą na naszym stole :)
jakie ładne :)
Prawda?! :) Nie oczekiwałam takiego efektu. Będę próbowała też z innymi wnętrzami, bo jest super.