Meat pie czyli placek z mięsem

Meat pie czyli placek z mięsem
8.6/10 - (23 votes)

Zaczęło się od czytania nazw smaku cukierków na opakowaniu.

Przy apple pie wywiązała się dyskusja jak najlepiej nazwać go po polsku.

Nie wiem jak w dyskusji z placka z jabłkami przeszliśmy do placka z mięsem, ale jakoś pojawił się meat pie.

I padło : ” A może byś tak dzisiaj zrobiła?”.

Przewertowałam czeluści internetu.

Oczywiście okazało się, że to jak z bigosem, co strona to inna receptura.

Większość przepisów zalecała korzystanie z gotowego ciasta.

Takiego nie miałam w domu, ale to dlatego, że raczej staram się nie korzystać z takich  gotowców, wyjątek stanowi ciasto francuskie, ale to ze względu na praco i czaso chłonność.

Wołowiny też akurat nie miałam.

Tak więc powstał taki oto placek z mięsem, po mojemu.

ciasto :

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 duża łyżka ( 50 g ) serka homogenizowanego*
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

nadzienie :

  • 500 g mięsa mielonego ( wieprzowiny lub wołowiny )
  • 1 duża cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 150 ml wywaru ( u mnie drobiowego )
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

dodatkowo :

  • białko jajka do smarowania
  • masło

meat pie czyli placek z mięsem

Do miski wsypać mąkę wymieszaną z solą i cukrem, włożyć masło i drobno posiekać.

Dodać serek oraz wodę i szybko zagnieść.

Tak powstałe ciasto zawinąć szczelnie folią lub włożyć do szczelnego pojemnika i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

meat pie czyli placek z mięsem

W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotować nadzienie.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Napatelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę.

Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, wymieszać.

Następnie dołożyć mięso, posypac papryką i obsmażyć.

Zimny bulin wymieszać z mąką. Dodać go do mięsa razem z ketchupem, sosem worcestershire i musztardą.

Gotować aż sos zacznie gęstnieć.

meat pie czyli placek z mięsem

Formę Ø 24 cm wysmarować masłem.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Większą i mniejszą.

Uformować kule i rozwałkować.

Większym kawałkiem ciasta wyłożyć formę, tak, żeby lekko wystawało nad brzeg.

Na ciasto nałożyć mięso.

W mniejszym kole, które powinno być wielkości formy, wyciąć dziurki i przykryć nim farsz.

Wystające brzegi zagiąć tak, żeby zachodziły na górne koło.

Posmarować białkiem.

meat pie czyli placek z mięsem

Piec w 180ºC przez 50 minut.

meat pie czyli placek z mięsem

Polecam,bo jest pyszny, a do tego nieskromnie napiszę efektownie wygląda.

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

*serek homogenizowany mozna zastąpić gęstą kwaśną śmietaną 12% lub 18%



8 thoughts on “Meat pie czyli placek z mięsem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here