Mini corn dogi
Prosta przekąska.
Świetna na imprezy młodzieżowe, ale nie tylko.
Fajna forma. Łatwo je jeść nawet na stojąco.
Dzieciaki bardzo je lubią.
Te zrobione dzisiaj pojadą na dwie imprezy sylwestrowe, mam nadzieję, że będą smakowały.
ciasto :
- 1/2 szkl mąki kukurydzianej
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szkl mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
dodatkowo :
- parówki lub małe kiełbaski
- olej do smażenia
Ciasto przygotować tak jak to na naleśniki. Ja wszystkie składniki zmiksowałam w kielichu robota.
Duże parówki pokroić na mniejsze części, małe zostawić w całości.
Parówki nadziać na namoczone wcześniej patyki do szaszłyków.
Ciasto wlać do wysokiego naczynia.
Parówki maczać w cieście, tak żeby całkowicie je otoczyć. Jest to proste, bo ciasto ładnie oblepia kiełbaski, a nadmiar dobrze spływa.
Smażyć w głębokim oleju, całość obracając cały czas. Trwa to bardzo krótko, więc uważajcie, żeby ich nie spalić.
Dzisiaj pomagała mi moja młodsza córka, ona przygotowywała parówki, nadziewała na patyczki i obtaczała w cieście. Ja tylko smażyłam.
Podawać z ketchupem lub musztardą. Dobre i na ciepło i na zimno.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Super przekąska na każdą imprezę :-)
Super pomysł na przekąskę! Za niedługo karnawałowe imprezy, więc może uda mi się zrobić na którąś z nich ;-)
Świetny pomysł na przekąskę :) Bardzo ładnie się prezentują i smakują na pewno równie świetnie :)))
Hmmm, ciekawy przepis wart wypróbowania. Zapisuje do wypróbowania.
Uwielbiamy!
Sa idealne na wszelakie zgromadzenia…
:)
Szczęśliwego Nowego Roku!