Miodowa rolada z kwaśną śmietaną
I jak zaczął się dla was ten nowy rok?
Ja chciałam wam życzyć wszystkiego co najlepsze, żeby ten rok był lepszy od tego który pożegnaliście. Wielu radości i miłych chwil oraz spełnienia marzeń.
Na blogu rok zaczynam przepisem na roladę miodową z kwaśną śmietaną.
Żeby was zachęcić do jej przygotowania dodam, że przepis jest prosty, smaczny i wygląda chba też całkiem dobrze?
Do dekoracji użyłam czekolady mlecznej i gorzkiej z całymi orzechami, ale wy możecie użyć takiej jaką najbardziej lubicie.
ciasto :
- 1,5 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 5 jajek
- 1 kostka ( 200 g ) masła
- 6 łyżek miodu
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo :
- 400 g śmietany 12 %
- 200 g czekolady
Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
Miód powinien być płynny. W razie potrzeby trzeba go lekko podgrzać w naczyniu z ciepłą wodą.
W miodzie rozpuścić sodę ( będzie się pienić ).
Jajka ubić na puszystą masę z cukrem.
Nie przerywając ubijania dodać masło, ekstrakt waniliowy i mąkę. Pod koniec dodać miód z sodą.
Dużą blachę dołączoną do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na niej równomiernie ciasto.
Piec w 180ºC przez 15 – 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciepłe ciasto posmarować śmietaną i przy pomocy papieru na którym było pieczone zwinąć je w roladę.
Zwinięte zostawić w papierze do wystygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.
Ja użyłam mlecznej czekolady z całymi orzechami laskowymi połączonej z gorzką, a potem resztkę tego co zostało w misce połączyłam z białą czekoladą i stąd takie kolory, ale tutaj możecie użyć dowolnych czekolad. Ciasto będzie też dobre bez polewy, chociaż może wtedy wygląda mniej efektownie.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
A ile tych jajek???
Nie wiem gdzie je zgubiłam i kiedy. Już dopisane, potrzebne 5 jajek. Pozdrawiam i przepraszam za błąd.
Smacznie :D
Pysznie wygląda :-). Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Ojej! Ale ta roladka wygląda. Od razu chce się taką zjeść :))) Pozdrawiam
Jak ona pysznie wygląda! I tak łatwa w przygotowaniu, kusisz :)
Agnieszka cudowna rolada, aż ślinka cieknie. I ja pozdrawiam w nowym 2016 :)
Wspaniałe ciasto:)
Wygląda przepysznie. Z chęcią zjadłabym kawałek do herbatki.
Świetna roladka :-) pozdrawiam w Nowym Roku :-)
Marzenko dziękuję i również pozdrawiam :)
Wygląda pysznie, karmelowa i wilgotna :) Wspaniała. Do Siego Roku ! :) Pozdrawiam z Piotrem
Do Siego Roku. Pozdrawiam was serdecznie :)