Muffinki z jagodami – bezglutenowe

Muffinki z jagodami – bezglutenowe
9.2/10 - (6 votes)

Sezon jagodowy rozpoczęty.

Dzieciaki miały ochotę na coś słodkiego, owoce były w lodówce, a muffinki to chyba jedna z najszybszych do upieczenia słodkości.

Żeby wszyscy mogli jeść musiały być bez glutenu.

W całym domu pięknie pachniało, a co ważniejsze dzieciaki powiedziały, że nie szkodzi, że bezglutenowe, oni z przyjemnością spróbują.

Cieszy mnie to, bo oznacza, że to co robię bez glutenu jest nie tylko jadalne, ale jest po prostu smaczne, a wierzcie, mam surowych krytyków.

  • 300 g mąki bezglutenowej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 250g jogurtu naturalnego
  • ¹/3 szklanki ( 90 g ) oleju
  • ½ łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g jagód

bezglutenowe muffinki z jagodami

Jagody umyć i osuszyć na sicie.

W misce wymieszać mąkę bezglutenową, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.

Jogurt i olej wymieszać.

Połączyć ze sobą mokre i suche składniki, wymieszać.

Na koniec do ciasta dodać jagody i delikatnie wymieszać.

bezglutenowe muffinki z jagodami

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem.

Z podanej porcji wychodzi 12 babeczek.

Piec w 180ºC przez 30 – 35 minut.

bezglutenowe muffinki z jagodami

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



14 thoughts on “Muffinki z jagodami – bezglutenowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here