Muffinki z jagodami – bezglutenowe

Sezon jagodowy rozpoczęty.
Dzieciaki miały ochotę na coś słodkiego, owoce były w lodówce, a muffinki to chyba jedna z najszybszych do upieczenia słodkości.
Żeby wszyscy mogli jeść musiały być bez glutenu.
W całym domu pięknie pachniało, a co ważniejsze dzieciaki powiedziały, że nie szkodzi, że bezglutenowe, oni z przyjemnością spróbują.
Cieszy mnie to, bo oznacza, że to co robię bez glutenu jest nie tylko jadalne, ale jest po prostu smaczne, a wierzcie, mam surowych krytyków.
- 300 g mąki bezglutenowej
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 250g jogurtu naturalnego
- ¹/3 szklanki ( 90 g ) oleju
- ½ łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczka sody
- ½ łyżeczki soli
- 200 g jagód
Jagody umyć i osuszyć na sicie.
W misce wymieszać mąkę bezglutenową, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.
Jogurt i olej wymieszać.
Połączyć ze sobą mokre i suche składniki, wymieszać.
Na koniec do ciasta dodać jagody i delikatnie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem.
Z podanej porcji wychodzi 12 babeczek.
Piec w 180ºC przez 30 – 35 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Oj tak muffinki mają swój urok i pobudzają wyobraźnię. Twoje wyglądają świetnie :)
Dziękuję :)
Pysznie i bogato nadziane!
Zjadłabym z rozkoszą…
Zapraszam, a te wyjątkowo szybko znikają, chociaż na początku były obawy, bo jak to tak bez glutenu…
Ahh najpiękniejszy czas nastał. Jagodowy <3
O tak mamy jagodowy czas i trzeba korzystać.
bardzo urocze muffinki:)
Dziękuję :)
Z jagodami pyszne :) porywam od razu dwie :D
Częstuj się proszę :)
Muffinki są pyszne w każdej wersji, mniam :)
Zgadzam się :)
Porywam jedną, nie,dwie:)
Proszę bardzo, smacznego :)