Musaka
Danie pyszne, chociaż wygląda tak sobie. Niestety, nie jest to danie dla niecierpliwych kucharzy. Jeśli musicie ugotować coś na szybko lub po prostu nie macie ochoty na spędzenie w kuchni dłuższego czasu nie zabierajcie się za nie. Natomiast jeśli chcecie i możecie poświęcić trochę czasu, to spróbujcie koniecznie, efekt powinien was zadowolić.
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg bakłażanów
- olej potrzebny do smażenia
mięso :
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 ( 300 g ) cebule
- 5 ( 550 g ) pomidorów
- 100 ml białego wina
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 2 łyżki oleju
sos beszamelowy :
- 60 g masła
- 6 łyżek ( 60 g ) mąki
- 1 l mleka
- 75 g żółtego sera
Bakłażany umyć i pokroić na nie za grube plastry. Posolić i odstawić na 30 minut. Podobno przy obecnych odmianach bakłażana nie jest to konieczne i faktycznie, nie zawsze to robię, ale jeśli się boicie bakłażanowej goryczy możecie dla pewności to zrobić. Po tym czasie spłukać sól, osuszyć bakłażana i obsmażać z dwóch stron. Osuszać na papierowych ręcznikach. Ostrożnie z tłuszczem, bo bakłażany chłoną go jak gąbka.
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Obsmażyć z obu stron na oleju. Osuszyć na papierowym ręczniku.
Pomidory na górze naciąć na krzyż i sparzyć we wrzącej wodzie. Sciągnąć z nich skórę i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać mięso i dalej smażyć. Dodać pomidory, wino i przyprawy i dusić 20 minut. Jeśli to konieczne można podlać trochę wodą.
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, trochę mleka, wszystko ostrożnie wymieszać, jeśli nie uda się i powstaną grudki, można użyć blendera do ich rozbicia. Dolać resztę mleka. Gotować aż sos zgęstnieje.
Na dnie dużego naczynia do zapiekania ułożyć ziemniaki. Na to kolejno mięso i bakłażany, całość zalać sosem.
Wstawić do nagrzanego do 180 º C piekarnika i piec do zrumieniania 40 – 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 – 15 minut i dopiero po tym czasie kroić. Jeśli zaczniemy kroić od razu ciężko będzie nam uzyskać równe kawałki.
Smacznego :)