Paluchy i rogale – World Bread Day 2023
Dzisiaj Światowy Dzień Chleba – World Bread Day 2023.
Ten dzień po raz kolejny będę świętowała z piekarzami z całego świata, a to wszystko zasługa Zorry, która już po raz 18 zaprasza nas wszystkich do wspólnego pieczenia.
Zapraszam was na rogale lub paluchy. Forma zależy od was.
Proste pszenne bułki, które może zrobić każdy, nawet mniej dośwaidczony piekarz.
Sposób formowania specjalnie dla was pokazałam na zdjęciach.
- 4 szkl ( 640 g ) mąki pszennej
- 1 ½ szkl ( 375 ml ) mleka
- 15 g drożdży
- 2 łyżki ( 32 g ) cukru
- 1½ łyżeczka ( 16 g ) soli
- 4 łyżki ( 40 g ) oleju
- 1 jajko
dodatkowo :
- jajko do smarowania
- ziarna ( sezam, mak, słonecznik )
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić przez kilka minut. Odłożyć w ciepłe miejsce do czasu kiedy ciasto podwoi objętość. Podzielić na 12 po ok 90 g każda.
Uformować kule i dać im odpocząć 20 minut.
Każdą kulkę rozwałkowac, lekko podsypując mąka w razie potrzeby tak żeby powstał owal.
Zawijać wzdłuż krótszego brzegu lekko rozciągając, można lekko posmarować ostatni nachodzący brzeg od środka wodą, żeby paluchy się nie rozeszły.
Zostawić na 20 – 30 minut.
Każdą bułke posmarować rozmieszanym jajkiem i osypać ziarnami.
Układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, pamiętając o zachowania odległości.
Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ziarnami.
Wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić na 180 st. C z termoobiegiem i piec około 30 minut, aż paluchy ładnie się zrumienią.
Studzić na kratce.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Mmm, bułeczki wyglądają smakowicie! Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba 2023.
Dziękuję za wspaniały dzień!