Pascha wielkanocna wg Agnieszki Kręglickiej

Pascha wielkanocna wg Agnieszki Kręglickiej
9.5/10 - (35 votes)

To jest wpis numer 200. Sama jestem zaskoczona, kiedy ja tyle tego napisałam. Mam jednak nadzieję, że dzięki temu każdy kto do mnie zagląda, znajduje tu coś dla siebie.

Pascha gości na stołach wielkanocnych w wielu domach.

W moim domu rodzinnym nigdy nie było zwyczaju robienia i podawania paschy na Wielkanoc.

Dopiero jak dorosłyśmy, moja siostra przygowała ją raz i tak nam posmakowała, że weszła do naszego świątecznego repertuary.

Kiedy zapytałam was na FB o propozycje potraw na Wielkanoc Anita zaproponowała paschę Agnieszki Kręglickiej.

Przeglądając książki kucharskie szukając inspiracje znowu trafiłam na przepis Agnieszki Kręglickiej na paschę.

Nie mogłam więc jej nie zrobić.

Za pierwszym razem kiedy ją robiłam nie obyło się bez przygód, bo mąż zamiast kwaśniej śmietany kupił słodką śmietankę i trochę się bałam czy cała operacja pozyskiwania sera się uda. Dodałam do płynu sok z cytryny( ok. 2 łyżek ) i ser wyszedł jak marzenie.

Do paschy możecie dodać dowolne, ulubione przez was bakalie. Ja dałam morele, figi i orzechy włoskie.

U nas pascha zjadana jest z konfiturą z czarnej porzeczki i  bardzo ją w takiej wersji polecam.

 

Źródło : Nowa Kuchnia Świata – Agnieszka Kręglicka

  • 2 l mleka
  • laska wanilii
  • 0,5 litra kwaśnej śmietany
  • 6 jajek
  • 250 g miękkiego masła
  • 0,75 szkl ( 100 g ) cukru pudru
  • bakalie

dodatkowo :

  • gaza

pascha wielkanocna

Jajka rozmieszać ze śmietaną.

Mleko z wanilią zagotować w dużym garnku. Zmniejszyć ogień.

Do wrzącego mleka dodawać powoli jajka ze śmietaną, cały czas mieszając, do czasu kiedy płyn rozdzieli się na ser i serwatkę.

Zdjęć z ognia.

Przestudzić i wyjąć wanilię.

Sitko wyłożyć podwójną gazą.

Wylać masę i dobrze odsączyć najlepiej przykryć, obciążyć i zostawić na noc.

pascha wielkanocna

Bakalie jeśli są suche namoczyć i drobno pokroić.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dokładnie połączyć z serem. Można do tego użyć miksera.

Na koniec dodać bakalie.

pascha wielkanocna

Miskę wyłożyć gazą, napełnić masą, przykryć i wstawić do lodówki, żeby stężała.

Gotową paschę przełożyć na talerz, zdjąć gazę i udekorować.

pascha wielkanocna

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



24 thoughts on “Pascha wielkanocna wg Agnieszki Kręglickiej”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here