Pasta z fasoli i pieczonej papryki
Kolejna pasta tym razem o intensywnym smaku pieczonej papryki.
- 100 g suchej białej fasoli
- 1 szt ( 230 g ) papryka czerwona
- 0,5 szt ( 50 g ) cebuli
- olej do smażenia
- sól
Fasolę namoczyć i ugotować. Ja gotuję jak w przypadku innych strączkowych wymagających moczenia większą ilość i mrożę w porcjach.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Paprykę upiec. Oczywiście nie opłaca się piec jednej papryki, więc albo trzeba upiec większą ilość i wykorzystać na inne sposoby, albo upiec jedną paprykę przy okazji, kiedy pieczemy w piekarniku czegoś innego. Gorącą paprykę zamknąć szczelnie, ja po prostu wkładam do garnka i przykrywam. Po ostygnięciu, obrać ze skóry, powinna sama schodzić.
Wszystko doprawić solą i zmiksować.
Smacznego :)