Bułki pełnoziarniste z pieczarkami
Bułki z pieczarkami świetnie sprawdzą się jako przekąska czy szybki posiłek.
Idealnie zmieszczą się w śniadaniówce i można je zjeść nawet w biegu.
Do tego nieco starszym czytelniką mogą przywodzić na myśl, sprzedawane kiedyś w przyczepach kempingowych bułki z pieczarkami właśnie.
Ja bardzo lubiłam je w czasach dzieciństwa i młodości. Żaden hot dog nie miał z nimi szans.
ciasto :
- 2 szkl. ( 280 g ) mąki pełnoziarnistej
- 250 g serka homogenizowanego
- 2 jajka
- 3 łyżki ( 30 g ) oleju
- 20 g drożdży
- pół łyżeczki ( 2 g ) cukru
- 1 łyżeczka ( 10 g ) soli
farsz :
- 500 g pieczarek
- 2 szt. ( 200 g ) cebula
- 1 łyżka ( 10 g ) oleju
- sól, pieprz
Serek homogenizowany wymieszać z jajkami, olejem i drożdżami. Dodać mąkę, cukier i sól.
Zagnieść ciasto. Można to zrobić ręcznie lub w robocie.
Wyrobione ciasto przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Przestudzić.
Z wyrośniętego ciasta uformować prostokąt.
Ułożyć na nim farsz, zostawiając wolny pasek wzdłuż dłuższego boku.
Zwinąć w rulon, od strony obłożonej w stronę tego pustego kawałka.
Kroić na plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 190°C przez ok. 30 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.