Bułki pełnoziarniste z pieczarkami

Bułki pełnoziarniste z pieczarkami
10/10 - (2 votes)

Bułki z pieczarkami świetnie sprawdzą się jako przekąska czy szybki posiłek.

Idealnie zmieszczą się w śniadaniówce i można je zjeść nawet w biegu.

Do tego nieco starszym czytelniką mogą przywodzić na myśl, sprzedawane kiedyś w przyczepach kempingowych bułki z pieczarkami właśnie.

Ja bardzo lubiłam je w czasach dzieciństwa i młodości. Żaden hot dog nie miał z nimi szans.

ciasto :

  • 2 szkl. ( 280 g ) mąki pełnoziarnistej
  • 250 g serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • 3  łyżki ( 30 g ) oleju
  • 20 g drożdży
  • pół łyżeczki ( 2 g ) cukru
  • 1 łyżeczka ( 10 g ) soli

farsz :

  • 500 g pieczarek
  • 2 szt. ( 200 g ) cebula
  • 1 łyżka ( 10 g ) oleju
  • sól, pieprz

pasztecik pełnoziarniste z pieczarkami

Serek homogenizowany wymieszać z jajkami, olejem i drożdżami. Dodać mąkę, cukier i sól.

Zagnieść ciasto. Można to zrobić ręcznie lub w robocie.

Wyrobione ciasto przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Przestudzić.

Z wyrośniętego ciasta uformować prostokąt.

Ułożyć na nim farsz, zostawiając wolny pasek wzdłuż dłuższego boku.

Zwinąć w rulon, od strony obłożonej w stronę tego pustego kawałka.

Kroić na plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 190°C przez ok. 30 minut.

pasztecik pełnoziarniste z pieczarkami

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here