Pieczone udka z koprem włoskim i mandarynkami
Kolejny przepis na bardzo prostego i pysznego kurczaka. Kolejny przepis z polecanej już przeze mnie książki „Jerozolima” autorstwa Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi.
Jak często i tym razem podany tutaj przepis jest podany z malutkimi zmianami. Polecam bo pięknie wygląda i nie gorzej smakuje.
- ok. 1 kg udek kurczaka ( u mnie filety z udek )
- 2 średnie bulwy kopru włoskiego
- 4 łyżki oleju
- 5 łyżek soku z pomarańcz
- 5 łyżek soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 4 mandarynki ( najlepiej klementynki )
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki kopru włoskiego
- sól
- pieprz
Zaczynamy od marynaty i mieszamy soki z musztardą,olejem i cukrem.
Koper pokroić w ćwiartki, a każdą z nich podzielić jeszcze na 4 części. Włożyć je do marynaty razem z kurczakiem i zostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę.
Mandarynki pokroić w plastry, jeśli trzeba usunąć pestki.
W naczyniu do zapiekania ułożyć kurczaka, koper i mandarynki. Posypać pozostałymi przyprawami i polać resztą marynaty.
Piec w 200 º C prze z 45 – 60 minut.
Powstały przy pieczeniu sos zlać do małego garnuszka i zredukować gotując go na małym ogniu. Polać nim mięso i podawać.
Smacznego :)
Wow! kradnę przepis, muszę je koniecznie upiec :)
ciekawy pomysł na aromatycznego kurczaka inaczej :)
Świetny oryginalny pomysł! Zapisuję do wypróbowania ;)
Nieszczególnie lubię mięso ze słodkim, jednak ten przepis zapowiada się bardzo ciekawie.
Tutaj słodki nie jest głównym smakiem. Warto spróbować, bo smak jest niecodzienny i wart poznania :)
Kurczak z fenkułem i mandarynkami zyskuje śródziemnomorski smak!
Jeżeli jest to mięso ;prawdziwego’ kurczaka, to bardzo mi się podoba.
Niestety nie jest ze sklepowego kurczaka, do innego nie mam dostępu, ale przeciez każdy zrobi z takiego kurczaka jakiego lubi :)
Kurczak z mandarynkami – jakie świetne połączenie i jak to cudnie wygląda! Muszę koniecznie wypróbować!
Też mnie uwiódł wygląd, dopiero potem przeczytałam przepis :)
Lubię takie pyszne dania. świetne połączenie.
Dodatek mandarynek musi dawać niezwykły aromat i smak. Super danie :)
Udka z takimi dodatkami muszą smakować wyśmienicie :) Świetny pomysł na pyszny obiad :)
strasznie zaskakujące połączenie smakowe :) zaintrygowało mnie!
Takie smaki to coś dla mnie :) oglądałam fajny program kulinarny prowadzony przez jednego z autorów książki (Yotam Ottolenghi) :)
Pozdrawiam,
M
Na program prowadzony przez Yotam nie trafiłam, a chętnie bym obejrzała :)
Ale to musiało być dobre :D
Rewelacyjne połączenie smaków :)
Świetny pomysł na kurczaka! :)
takie lubie :) :)
Oj koper włoski nie dla mnie, wygląda cudownie ale nie dla mnie :)