Pierniczki które nie muszą leżakować
Co powiecie na pierniczki, które są miękkie od razu po upieczeniu?
Ich przygotowanie nie wymaga żadnej wprawy.
Z ciastem pracuje się bardzo przyjemnie i nawet dzieci będą miały frajdę z wałkowania i wycinania ciasteczek.
W moim domu nigdy nie jest im dane długo leżakować, ale w puszcze lub słoju mogą poleżeć nawet kilka tygodni.
Spokojnie więc można je przygotować w wolnej chwili, a potem kiedy przyjdzie na nie ochota lub zjawią się niezapowiedziani goście, zjadać z przyjemnością.
Ciasto na pierniczki musi chwile poleżeć w chłodzie, więc najlepiej zrobić je dzień wcześniej i włożyć do lodówki ( lub w inne miejsce z odpowiednio niską temperaturą) i piec nastepnęgo dnia.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 200g miodu
- 125g masła
- 2 łyżki ( 20 g ) przyprawy do piernika
- ¹/3 szkl ( 100 g ) śmietany 30%
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szkl ( 115 g ) cukru
- 4 żółtka
- 2 białka
Masło, miód i przyprawę do piernika podgrzać w garnku do rozpuszczenia, wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Mąkę i kakao przesiać i wymieszać ze sobą.
Białka, jajka i cukier ubić, aż zbieleją.
Do mąki z kakao dodać kolejno mieszając ze sobą : ubite jajka, masło z miodem i przyprawą , śmietanę wymieszaną z sodą.
Mieszać aż wszystko się połaczy i otrzymamy gładką masę.
Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawic na kilka godzin w chłodne miejsce.
Schłodzone ciasto podzielic na 3 lub 4 porcje.
Rozwałkować na gruboścok 2 – 3 mm, w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki.
Wycinać dowolne kształty.
Układać na papierze do pieczenia, zostawiając między ciastkami przerwy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 8 – 10 minut.
Studzić na kratce.
Wystudzone pierniczki przechowywać w szczelnie zamknietej puszce lub słoju.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Właśnie tego przepisu potrzebowałam. Będzie pieczone. Piękna prezentacja!
Dziękuję za miłe słowa. Niech się pysznie upiecze.