Polędwica wieprzowa w cieście francuskim
A gdyby tak podać polędwicę wieprzową nieco inaczej? Polędwica upieczona w cieście francuskim świetnie się prezentuje.Z powodzeniam może być podana na elegankim przyjęciu jak i na codzień.
Jej przygotowanie jest proste, a możliwość połączenia ciasta francuskiego z polędwicą różnmi smakami farszu sprawi, że nigdy się nie znudzi.
Dzisiaj przedstawiam wam to danie w typowo polskiej odsłonie czyli z kapustą i grzybami.
- 1 polędwica wieprzowa
- 200 g kapust kiszonej
- mała cebula
- kilka suszonych grzybów, można je zastąpić pieczarkami
- płat ciasta francuskiego
- kilka plastrów szynki suszonej lub chudego boczku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- jajko do smarowania
Grzyby namoczyć i ugotować. Kapustę poddusić i odcedzić na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Całość wymieszać i zmielić. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia.
Przyłożyć do niego polędwicę i odciąć ( ciasto albo polędwicę w zależności czego jest więcej ) tak, żeby po obu stronach zostało po ok. 5 cm wolnego ciasta. Ja na środku wycięłam 3 dziurki, ale wystarczy jedna, można nie robić jej wcale, ale wtedy dobrze jest zrobić dziurki widelcem.
Na cieście ułożyć szynkę lub boczek zostawiając odpowiedni margines. Na tym rozłożyć równomiernie nasz farsz, a na środku ułożyć polędwicę. Doprawić ją pieprzem i solą.
Teraz ciasto trzeba zawinąć, nakładając na siebie dwa dłuższe brzegi, a pozostałe końcówki podwijając pod spód. Ponieważ został mi spory kawałek ciasta więc zrobiłam z niego paski i użyłam do ozdobienia całości. Jajko dobrze rozbić widelcem i posmarować nim roladę.
Piec w 180 º C przez 40 – 45 minut. Ciasto powinno w tym czasie ładnie się zarumienić, a mięso upiec.
Smacznego!
Prezentuje się rewelacyjnie :-)
Bardzo fajnie Ci wyszła, na pewno ozdobiła stół:)
Konkretnie :D
Pierwsza klasa :)
Faktycznie świetnie się prezentuje! Jak w cieście francuskim to na pewno wyszło pysznie :)
Agnieszko-piękne i wykwintne danie :) Wyszło Ci wspaniale :) Pozdrawiam serdecznie
Cudownie wygląda i musi smakować wspaniale :-)
Pyszne i eleganckie danie :)
Pozdrawiam,
M