Proste ciasto ucierane ze śliwkami
To jedno z tych ciast, które można zrobić na szybko, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Robi się szybko i równie szybko znika.
ciasto :
- 1 szkl (150 g ) maki pszennej
- 0,75 szkl ( 165 g )cukru
- 115 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo :
- śliwki
- cukier
- cynamon
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i zamieszać. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć na nią ciasto. Na wierzchu układać śliwki skórką do dołu.
Cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim wierzch ciasta.
Piec w 180 º C przez ok. 50 minut.
Smacznego :)
Poproszę do porannej herbatki! :)
Śliwki i cynamon – to musi być coś wspaniałego!
Świetne ciasto, proste i smaczne, a śliwki to oczywiście „wisienka na torcie” :)
Ale marzy mi się takie ciastoooo! :)
Takie proste ciasta są najlepsze!
Ciasta ze śliwkami podczas jesieni to obowiązek. Pyszne – palce lizać <3
Ciasta ze śliwkami to jedne z moich ulubionych :)
wspaniałe ciacho do herbatki na jesienne wieczory z książką :)