Prosty chleb z garnka
Prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny,ma jednak jedną malutką wadę, która może się okazać zaletą. Żeby upiec go rano, wieczorem trzeba przygotować ciasto.
- 800 g maki pszennej
- 700 ml wody
- 20 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
W misie miksera, lub ręcznie wymieszać wszystkie składniki.
Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć i zostawić na 12 godzin.
Ciasto jest dość luźne i takie ma być.
Naczynie w którym będziecie piec chleb natłuścić olejem i przełożyć do niego ciasto,formując bochenek ( już w naczyniu ). Ja piekłam w żeliwnym garnku,może to byc jednak zwykła forma.
Wstawiamy garnek do piekarnika i nagrzewamy go do 200ºC. Piec do zrumienienia skórki, około godziny.
Po wyjęciu z piekarnika, wyjąć chleb z garnka i studzić na kratce.
Smacznego :)
Bardzo smacznie wygląda ten chlebek.
Śliczny!
Zapraszam Cię do naszej comiesięcznej Piekarni.
Nie ukrywam, że bardzo mi się podoba wasze wspólne pieczenie. Z przyjemnością dołącze.
Jejku, faktycznie szybki i prosty przepis, a chlebek wygląda na pyszny :-)