Racuchy ze śliwkami
Śliwki powoli już się kończą, ale może jeszcze zdążycie zrobić racuchy ze śliwkami.
Jeżeli wam się nie uda, trudno. Przepis bedzie jak znalazl na nastepny sezon
Na szczescie te racuchy możecie tez zrobić z jabłkami czy innymi owocami.
A jak zrobicie to dajcie znac jak wam smakowaly.
- 1 szkl ( 160 g ) maki pszennej
- ¼ szkl ( 55 g ) cukru
- 2 jajka
- ½ szkl ( 125 ml ) mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- śliwki lub inne owoce
- olej do smażenia
Jajka rozmieszać z cukrem i mlekiem.
Dodać mąkę z proszkem do pieczenia i dokładnie wymieszać, najlepiej widelcem.
Śliwki umyć, przepołowić i usunąć z nich pestki.
Na patelni rozgrzać olej.
Łyżką kłaść porcje ciasta.
Na cieście układać połowki śliwek, skórką do dołu.
Można polać owoce odrobiną ciasta, ale nie jest to konieczne.
Smażyć z obu stron na brązowy kolor.
Podawać posypane cukrem pudrem albo cukrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Queste le copio subito, molto golose!!!!