Rolada wieprzowa z kurkami
Moja pierwsza propozycja w akcji ” 12 potraw na świąteczny stół „.
Pyszna soczysta rolada wieprzowa z kurkami. Idealna na uroczysty obiad.
Wygląda bardzo elegancko, a do tego łatwo jest ją przygotować. Nie trzeba być wcale mistrzem kuchni by móc nią poczęstować gości.
Możecie przygotować ją dzień wcześniej i w dniu imprezy tylko wstawić do piekarnika.
Przy braku kurek, możecie użyć innych grzybów mrożonych, albo po prostu zastapić je pieczarkami.
Jeśli nie zjecie całej spokojnie, można dokończyć ją jedząc na zimno.
- ok. 1,5 kg schabu
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 300 g kurek ( u mnie mrożone )
- 1 cebula
- 1 jajko
- kilka plastrów szynki suszonej
- jabłka
- sól, pieprz
- olej
dodatkowo :
- sznurek bawełniany do wiązania
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać pokrojoną cebulę i oczyszczone kurki, posolić i lekko poddusić.
Ostudzone wymieszać z mięsem mielonym i jajkiem, doprawić solą i pieprzem.
Schab rozkroić tworząc prostokąt, będzie wam do tego potrzebny ostry nóż.
Mięso lekko rozbić tłuczkiem.
Rozłożyć na nim mięso mielone, zostawiając na końcu margines bez farszu.
Zawinąć ciasno roladę od brzegu z farszem.
Na wierzchu położyć plastry szynki.
Całość obwiązać sznurkiem. Niestety nie zrobiłam zdjęć jak to zrobić. Pierwszą pętle trzeba zawiązać, a następnie zrobić pętle zawijając nitkę wokół siebie dwa razy, nałożyć na schab,ściągnąć i powtórzyć tą czynność tyle razy ile to będzie potrzebne. Na końcu znowu zawiązać.
Tak przygotowaną roladę obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
Jabłka pokroić, w zależności od wielkości na ćwiartki lub ósemki.
Schab przełożyć do garnka lub brytfanny, po bokach ułożyć jabłka.
Garnek lub brytfannę przykryć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez 1,5 godziny. Po wyłączeniu grzania zostawić brytfannę w piekarniku na 10 – 15 minut. Wyjąć roladę na półmisek i pozwolić mięsu odpocząć przez kolejne 10 – 20 minut, jeśli tego nie zrobimy mięso będzie się źle kroiło.
Zdjąć sznurki, pokroić w plastry i podawać z jabłkami. Mięso smakuje świetnie i na ciepło i na zimno.
Smacznego :)
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Czy mogę użyć mrożonych grzybów i czy koniecznie muszą być kurki?
Moga być inne grzyby, polecam te lesne, ale i pieczarki dadzą radę w ostateczności.
Czy zamiast kurek mogą być pieczarki?
Oczywiście, pieczrki też mogą być.
Dzisiaj mocno przesadziłam z kolacją i ledwo się ruszam, więc jedzenie do mnie nie przemawia. Ale wrócę do przepisu na pewno, bo to nadzienie z kurek musi być pyszne.
wspaniala rolada!! uwielbiam takie dania…chetnie bym sppróbowala..zapisalam
Bardzo elegancko się prezentuję. Sama nie przepadam za takim mięsiwem, ale moja rodzinka na pewno byłaby pod wrażeniem, gdyby taka rolada pojawiła sie na naszym stole :)
wspaniała rolada i piękne zdjęcia!
Dziękuję :)
Na bogato :D
Pysznie!
Mięso z grzybami zawsze mi smakuje.
na bogato, baaardzo! :) lubię takie mięska, ale powiedz mi.. jak rozkroić taki schab? :D
Mmm wygląda smakowicie! ja już teraz rozglądam się nam możliwymi potrawami które ja zrobię na święta! Będę częściej zaglądać na twojego bloga bo inspiracji nigdy za mało a sprawdzone przepisy są w święta na wagę złota!
Pozdrawiam Cię i zapraszam w wolnej chwili również i do mnie:
http://www.homemade-stories.blogspot.be
wow! na sam widok robię się głodna i biję brawa za mistrzowskie wykonanie!
Serdecznie dziękuję za pochwałę :)
Chciałam powiedzieć, bo pierwszy raz tu jestem, że nazwa bloga ogromnie mi się podoba :-) Rolada zresztą też.
Dziękuję bardzo, jesteś chyba pierwszą osobą która napisała coś o nazwie i to od razu miło :)
Fajny pomysł, żeby do farszu dodać kurki :)
Lubię kurki, więc dodaje gdzie się da :)
Wspaniale się prezentuje, coś pysznego:)
Bardzo ciekawy pomysł z kurkami w roladzie, mniam :)
Pozdrawiam,
M
Ależ pyszności, rolada wygląda wspaniale, z przyjemnością ją zrobię przy pierwszej okazji :))
Świetny pomysł z 12 przepisami na świąteczny stół, będę śledziła z prawdziwą przyjemnością :))
Pozdrawiam serdecznie, Agness:)
Wspaniała rolada:)
Jaki kawał mięska i do tego moje ukochane kurki. Pyszności :)
Kawał to prawda, ale że można jeść i na ciepło i na zimno, to nie ma problemu że za dużo :)