Sałatka z pomidorów
Pomidory. Kiedy je jeść jak nie teraz?
Osobiście nie zaliczam się do fanów pomidorów. Wolę ogórki. Ale teraz nawet ja chetnie po nie sięgam. Smakują latem. I trzeba się tym smakiem nacieszyć, bo zimowe pomidory to jednak zupełnie co innego.
Pyszne, pełne słońca pomidory aż się proszą o to żeby je jeść,
Stąd moja dzisiajsza propozycja. Jesli znudzą się wam pomidory w codziennej postaci, może spróbujecie tej sałatki?
Może być przystawka, samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu.
Do jej przygotowania najlepiej sprawdzą się tutaj wszystkie mięsiste omiany pomidorów.
Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali :
- 3 – 4 pomidory
- ½ czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 1 – 2 łyżki octy winnego
- kilka listków bazyli
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Pomidory umyć i pokroić na grubsze plastry.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Czosnek i zioła posiekać.
Do słoika wlać olej lub jeżeli wolicie oliwę, ocet, dodać zioła i przyprawy. Wymieszać.
Plastry pomidora ułożyć na talerzu. Na każdy plaster nałożyć łyżką porcję sosu.
Odstawić, najlepiej do lodówki na godzinę.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.