Shepherd’s pie czyli zapiekanka pasterska

Shepherd’s pie czyli zapiekanka pasterska
9.7/10 - (7 votes)

Podobno ile gospodyń, tyle przepisów. Przyznam szczerze, że do tej pory robiłam już nie raz i za każdym razem coś zmieniałam. Nie mniej zawsze mi smakowało. Po prostu to jedno z tych dań, które z radością planuję na obiad.

nadzienie :

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 200 g marchewki z groszkiem
  • 0,5 puszki ( 150 g ) kukurydzy
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • 0,5 puszki ( ok. 200 g ) pomidorów z puszki z zalewą
  • 1 szkl wody
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • olej

ziemniaki :

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 szkl mleka
  • 30 g masła
  • sól

dodatkowo :

  • natka pietruszki ( ale nie jest to konieczne )

shepards pie

Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę i ugotować. Po odcedzeniu dodać do nich masło i mleko i ubić na jednolitą masę.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na małej ilości oleju. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso i je obsmażyć. Całość przełożyć do garnka. Dodać marchewkę z groszkiem, kukurydzę i wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki i dusić na wolnym ogniu przez godzinę.

shepards pie

Pod koniec dodać mąkę i dobrze wymieszać.

Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu położyć ziemniaki. można zrobić wzorek  widelcem. Zapiekać w 180 º C przez ok.  godziny.

Na koniec można całość posypać natką pietruszki.

shepards pie czyli zapiekanka pasterska

Kukurydzę w przepisie można pominąć i ja chyba właśnie tą wersję bez niej lubię bardziej.

Smacznego :)



15 thoughts on “Shepherd’s pie czyli zapiekanka pasterska”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here