Smażone chlebki z ziemniakami i ciecierzycą
Macie tak czasami, że coś byście zjedli, ale nie wiecie co?
Potem siadacie, przeszukujecie internet i dalej nic?
Ja tak właśnie miałam dzisiaj.
Aż wymyśliłam coś takiego. Na indyjską nutę, bo to moje ulubione smaki.
ciasto :
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki ( 20 g ) oleju
nadzienie :
- 1 kg ziemniaków
- 300 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 szt (170 g ) cebuli
- 2 łyżki ( 20 g ) oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka garam masala
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka chili
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 0,5 łyżeczki kozieradki
- 1 łyżeczka soli
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić.
Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Na oleju podgrzać drobno posiekany czosnek i przyprawy, gdy zacznie się unosić przyjemny zapach dołożyć cebulę pokrojoną w piórka. Podlać lekko wodą i poddusić do miękkości.
Ziemniaki obrać.
W maszynce do mięsa zmielić kolejno, cebulę z przyprawami, ciecierzyce, a na końcu ziemniaki. Wszystko wymieszać.
Urywać kawałki ciasta, na każdej kłaść spory kawałek nadzienia ( proporcja 1 część ciasta na 1 część nadzienia, ale może być też więcej nadzienia. Ciasto zalepić w kule i rozwałkować na cienkie placki.
Smażyć na oleju z obu stron.
Serdecznie wam polecam wypróbowanie tego przepisu. Ciasto i nadzienie świetnie do siebie pasują. Doskonale się kleją i wałkują, nic nie wycieka, nie pęka, no ideał.
Smacznego :)
No dobrze, jak już tak zapraszasz, to przyjadę w weekend :)
Świetnie, zapraszam Anonimowa siostro :)