Tagine z kurczaka z morelami i daktylami
Na urodziny od męża dostałam piękny tagine. Oczywiste było, że muszę od razu coś w nim zrobić. Wyszło pysznie, a ja juz wiem, że kuchnia arabska będzie kolejną po indyjskiej, moją ulubiona.
Myślę, że kurczaka z morelami i daktylami można przygotować w innym naczyniu do zapiekania i też będzie pyszne. Zdecydowanie polecam!
- 1 kg filetów z udek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (ok 1 łyżeczka po posiekaniu)
- kilka nitek szafranu
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 szkl bulionu
- garść daktyli
- garść suszonych moreli
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka Ras el Hanout*
Cebulę pokroić w pióra. podsmażyć ją na oleju wymieszanym z masłem. Dodać drobno pokrojony czosnek, imbir i oczyszczone udka kurczaka i całość obsmażyć.
Przełożyć do tagine dodać szafran, cynamon, zalać bulionem, możecie go zastąpić wodą. Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec w 200 º C przez godzinę. Po tym czasie dodać pokrojone morele i daktyle, miód oraz przyprawę Ras el Hanout. Piec jeszcze przez 20 minut.
Podawać z kuskusem lub bulgurem.
*Ras el Hanout:
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki cynamonu
- ¾ łyżeczki czarnego pieprzu
- ¾ łyżeczki białego pieprzu
- ½ łyżeczki pieprz cayen
- ½ łyżeczki kolendry
- ½ łyżeczki ziela angielskiego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
Smacznego :)
Nie mam takiego naczynia, ale w garze żeliwnym też wychodzi super.
O jej, jakie pyszności! :)
Tażin z Maroka? :)
piękna turkusowa miseczka! :)
pozdrawiamy!
Smakowicie wygląda :)
Bardzo apetyczna propozycja :) Skusiłabym się na porcyjkę :)