Pieczona czerwona kapusta

Pieczona czerwona kapusta
8.9/10 - (21 votes)

Zimą kiedy ilość krajowych warzyw jest znacznie ograniczona, polecam waszej uwadze kapustę.

Z jej pomocą można wyczarować wiele pysznych dań.

Dzisiaj przedstawiam wam bardzo proste do przygotowania danie z czerwonej kapusty.

Pieczona z serem pleśniowym może stanowić samodzielne  danie lub część większego posiłku.

Zaskakująco smaczna i bardzo prosta w wykonaniu.

  • mała główka czerwonej kapusty
  • niebieski ser pleśniowy ( wasz ulubiony )
  • sos ze zredukowanego octu balsamicznego

czerwona kapusta pieczona

Z kapusty zdjąć zewnętrzne liście.

Oczyszczoną główkę pokroić na 1 – 1,5 cm plastry.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posypać serem ( jeśli macie ser w kostce możecie kłaść całe plastry ).

czerwona kapusta pieczona

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC.

Piec 30 – 40 minut, aż kapusta zmięknie.

Po wyjęciu z piekarnika polać sosem balsamicznym i jeść ze smakiem.

czerwona kapusta pieczona

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



28 thoughts on “Pieczona czerwona kapusta”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here